Planeten har inte råd med en julhandel som slår rekord i år igen
Hem NYHETER Planeten har inte råd med en julhandel som slår rekord i år igen

Planeten har inte råd med en julhandel som slår rekord i år igen

Publicerat av: Redaktionen

Nu inför julen är vi på väg mot en av de största tiderna av överkonsumtion någonsin.

För nästan varje år shoppas det mer och mer – och trots att många sektorer minskar sina utsläpp, så minskar inte Sveriges utsläpp, främst på grund av tillverkningsindustrin och vår höga konsumtion.

Hushållens konsumtion står fortfarande för två tredjedelar av Sveriges utsläpp.

Förra året julhandlade svenskarna för 80 miljarder kronor under december, en siffra som slog rekord – igen. Som jämförelse är det drygt sex gånger mer än regeringens totala klimat- och miljöbudget för 2020. Idag presenteras Planeten har inte råd med en julhandel som slår rekord i år igenÅrets Julhandelsprognos av HUI släpptes idag (en prognos för detaljhandelsomsättningen i december), som visar att årets julhandel kommer öka med 3 procent och därmed slå rekord i år igen. Redan på Black Friday 29e november drar julhandeln igång, och i år förväntas försäljningen på Black Friday öka med 20 procent. Men planeten har varken råd med skenande readagar eller nya julhandelsrekord varje år.

– Överkonsumtionen är elefanten i rummet som vi måste hantera. Om alla levde som oss i Sverige skulle det krävas över fyra jordklot med naturresurser – det är helt ohållbart. Det är dags att handeln går i bräschen och tar sitt ansvar genom att göra det lätt för oss konsumenter att göra rätt genom att tillhandahålla alternativ som är cirkulära, säger Alexandra Davidsson, arrangör för White Monday och Generalsekreterare för Medveten konsumtion.

En opinionsundersökning som YouGov genomfört på uppdrag av Krav visar att svenska folket håller med oss om att den allra viktigaste insatsen för att minska klimatpåverkan är att minska sin konsumtion.

– Vi har många förslag för hur vi i praktiken kan göra konsumtionen mer hållbar. Vi kampanjar nu den 25/11, måndagen innan Black Friday med White Monday som globalt utmanar Black Friday och går i den cirkulära ekonomins anda, säger Alexandra Davidsson.

Sex frågor att ställa sig inför köp:
1. Behöver jag verkligen den här prylen?
2. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?
3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller byta med någon?
5. Finns prylen i en variant som är mer miljöanpassad, lokalproducerad eller rättvist producerad?
6. Kan jag vänta några dagar eller veckor och se om jag fortfarande tycker att jag behöver prylen?

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>