Elmarknaden just nu
Hem ENERGI Fortsatt högt elpris men uppgången har mattats av

Fortsatt högt elpris men uppgången har mattats av

Publicerat av: Redaktionen

Det rörliga elpriset har sjunkit något sedan toppnoteringarna under oktober.

Orsakerna är mer blåst men även regn i områden med vattenkraft, vilket fyllt på vattenmagasinen.

Även kärnkraften har full produktion efter årets revisioner.

Elmarknaden just nu

Jonas Stenbeck

– Situationen på elmarknaden har varit minst sagt dramatisk den senaste tiden, med höga priser och historiskt hög volatilitet. Nu har priset sjunkit något även om det rörliga elpriset är fortsatt högt jämfört med priset sett över en längre period. Oktobers spotpris i södra Mellansverige blev nästan dubbelt så högt som medelpriset för samma månad mellan år 2000 till 2020, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Bränslepriserna på olja, kol, gas och utsläppsrätter har varierat kraftigt under oktober, främst kopplat till att gaspriset fallit med hälften sedan rekordnoteringen den 6 oktober. Det lägre gaspriset har påverkat elpriserna på kontinenten och i Norden. Däremot kvarstår en viss oro inför bränsleprisernas potentiella utveckling om vi får en kall vinter i Europa.

– I takt med att vi närmar oss vintern och temperaturerna sjunker så kommer uppvärmningsbehovet att öka. Så nu mer än någonsin är det viktigt att kunderna ser över sina elavtal men även funderar på vad man själv kan göra för att vara mer energieffektiv hemma och därmed minska sina kostnader, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Vindkraften har under oktober levererat mer fossilfri el samtidigt som fyllnadsgraden i de nordiska vattenmagasinen har förbättrats. Detta tillsammans med att kärnkraftsreaktorerna i Sverige och Finland har avslutat revisionsperioden och nu har full produktion har resulterat i att framför allt spotprisernas generella prisuppgång mildrats något.

– På frågan om hur elpriset blir i vinter så är det väldigt svårt att sia om detta eftersom väderprognoserna är fortsatt osäkra. Vad vi vet är att om det blir en längre period med torrt, kyligt och vindfattigt väder så kan elpriserna ta ny fart uppåt. Även om de fasta elprisavtalen också stigit, så bör man ändå se över sitt avtal, framförallt om man bor i ett hus där både uppvärmning och elanvändning brukar vara högre, säger Jonas Stenbeck.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>