Rejlers bidrar när Stockholm Exergi bygger anläggning för infångning av koldioxid
Hem ENERGI Rejlers bidrar när Stockholm Exergi bygger en fullskalig anläggning för infångning av koldioxid

Rejlers bidrar när Stockholm Exergi bygger en fullskalig anläggning för infångning av koldioxid

Publicerat av: Redaktionen

Rejlers division Geosigma har fått i uppdrag att utreda hur nuvarande markmiljö och geotekniska förhållanden påverkar förutsättningar för grundläggning av den planerade anläggningen för infångning av koldioxid som ska uppföras av Stockholm Exergi.

Sedan 2019 driver Stockholm Exergi en forskningsanläggning för miljö- och energiteknik vid biokraftvärmeverket i Värtan i Stockholm.

Nu pågår planeringen för att också bygga en fullskalig anläggning för infångning av koldioxid i området, en plats där man värnar om hållbar utveckling på många plan.

Geosigma, Rejlers division med expertis bland annat inom mark och miljö, har anlitats för att utreda grundläggningsförutsättningarna för den planerade anläggningen avseende markmiljö och geoteknik. Geosigma kommer också att utföra en miljöinventering av befintliga byggnader och cisterner på området.

– Det är ett intressant uppdrag ur ett geotekniskt perspektiv samtidigt som det är beläget i ett område som ska vara ledande i utvecklingen av nästa generations hållbara stadsdelar, säger Erik Westerberg, geotekniker på divisionen Geosigma.

Rejlers bidrar när Stockholm Exergi bygger anläggning för infångning av koldioxidDet finns i dagsläget metoder för att hindra koldioxid från ett kraftvärmeverks utsläpp att nå atmosfären. Tekniken kallas BECCS/bio-CCS (Bio Energy Carbon Capture and Storage) och innebär att man efter förbränningen av biobränslen i värmeverket fångar in koldioxiden ur rökgaserna. Koldioxiden komprimeras sedan till flytande form för att lagras och brytas ned i berggrunden.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>