Så kan du sänka energikostnaderna i brf:en
Hem ENERGI Så här kan du sänka energikostnaderna i brf:en

Så här kan du sänka energikostnaderna i brf:en

Publicerat av: Redaktionen

Hållbara lösningar som rustar för framtiden bör absolut planeras in för att sänka fastighetens kostnader.

Däremot kan energieffektiva åtgärder både upplevas krångliga och onåbara att genomföra.

Här ger Fastighetsägarna Services energispecialist Daniel Bergström konkreta tips på vad du kan göra i bostadsrättsföreningen.

Gå igenom energieffektiviteten – gör en energicheck

Ett enkelt sätt att sänka energikostnaderna är att ha koll på det underhåll som fastigheten kräver, för att sedan kunna anpassa budgeten. För att kartlägga underhållsbehovet av de tekniska systemen görs en energicheck. Det innebär att en energispecialist utför en okulärbesiktning och analyserar delar som el, fjärrvärme och vatten.

Så kan du sänka energikostnaderna i brf:en

Daniel Bergström

– Det går relativt snabbt att genomföra en energicheck och en sådan är bra att göra för att ha koll på fastighetens tekniska system vad gäller underhåll och energieffektivitet, säger Fastighetsägarna Services energispecialist Daniel Bergström.

När en energicheck är utförd får styrelsen en sammanställd rapport med förslag på energieffektiva åtgärder som kan implementeras i fastigheten.

Gör mätningar och håll värmesystemen uppdaterade

Rapporten från energichecken kan innehålla allt från snabba till större och dyrare åtgärder. En mindre åtgärd för styrelsen är att ha koll på det styrsystem som hör till värmesystemet. Om det är av ett äldre slag är det hög tid att byta ut det till ett modernare. Dels är de moderna mycket mer användarvänliga, dels har de fler funktioner som finns till för att spara energi.

– Att optimera och jobba med värmekurvan aktivt är att ha koll på styrsystemet. Ett annat tips är att se till att ha styrsystemet uppkopplat mot internet, för då kan du övervaka och hantera larm från distans, säger Daniel.

En annan mindre åtgärd som går relativt snabbt att ordna, är att ha mätning på utrustningen. Exempelvis så är det vanligt man varken mäter elanvändningen eller värmeproduktionen från värmepumpar.

– Att det inte mäts gör att det är svårt att veta hur anläggningen mår, det går att beräkna, men att mäta är att veta. Det räcker att mäta för att ha koll helt enkelt, vilket gör att eventuella problem kan åtgärdas innan det är för sent, säger Daniel.

Värmesystemet behöver tas om hand på rätt sätt för att inte dra för mycket energi. Om det inte finns undertrycksavgasning och filtrering på värmesystemet bör det installeras.

– Syftet med dessa installationer är att avlufta och rena systemet. Helt enkelt ett underhåll på värmesystemet som sköter sig självt, säger Daniel.

Ta vara på den luft som finns – investera i frånluftsåtervinning

Det finns såklart även större åtgärder att göra kring en fastighet för att spara energi. Två exempel på hållbara lösningar som kräver investeringar, men som rustar för framtiden, är bland annat solceller och frånluftsåtervinning.

– Solceller ligger verkligen i tiden, men förutsättningarna är att fastigheten har ett stort elbehov, antingen via fastighetsel eller om föreningen eller fastighetsägaren har gemensamhetsel, även kallad IMD, säger Daniel.

Fastigheters uppvärmning tar mycket energi och därför är det bra att se över hur och om det går att ta vara på den luft som finns i fastigheten. Dessa tekniker kallas för frånluftsåtervinning, då den luft som annars går ut återvinns för att producera värme.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>