Schaktfritt ger stabilitet åt Europas digitala motorväg
Hem ENERGI Schaktfritt ger stabilitet åt Europas nya digitala motorväg

Schaktfritt ger stabilitet åt Europas nya digitala motorväg

Publicerat av: Redaktionen

En 256 mil lång fiberkabel från Berlin till Haparanda – Europas nya digitala motorväg med kapacitet motsvarande tre miljoner (!) gånger datamängden som är möjlig via en vanlig fiberuppkoppling.

Ledningen sträcker sig genom land och hav och ansluts nu till Sverige via ett landfäste i Borrby Strand vid Simrishamn på Österlens kust.

Ungefär en fjärdedel av ledningssträckan, 62 mil, är till havs där kabeln viktas på botten och där hav möter land ställs höga krav på säker förankring.

Vid Borrby Strand utförs en 400 meter lång styrd borrning ut i havet, ca. 5-6 meter under havsbotten och där ute i havet dras sjöledningen in och vidare in i svensk mark. Borrby Strand är en badplats med långgrunt vatten som gränsar till ett för fiskenäringen känsligt område. Sanden och sanddynerna är lättrörliga och att borra under havsbottnen är det enda sättet att uppnå stabilitet där ledningen angör land. Skonsam schaktfri ledningsbyggnad innebär fördelar för både miljö, badgäster och ålyngel, i tillägg till ett stabilt och tryggt landfäste för sjökabeln.

Schaktfritt ger stabilitet åt Europas digitala motorvägSverige har en unik kombination av förutsättningar som gör att världens stora techbolag är intresserade av att etablera sig här; klimatet (dvs. kylan), stora ytor, grön el, bra geopolistiskt läge och en stabil digital infrastruktur. Den nya digitala motorvägen kommer att kosta ca en halv miljard kr och ha en kapacitet motsvarande nuvarande internettrafiken i hela Norden.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>