SeaTwirl får finansiering på 50,4 MSEK från Energimyndigheten
Hem ENERGI SeaTwirl får nu finansiering på 50,4 MSEK från Energimyndigheten

SeaTwirl får nu finansiering på 50,4 MSEK från Energimyndigheten

Publicerat av: Redaktionen

SeaTwirl har vunnit en utlysning om stöd för ”Större pilot- och demonstrationsprojekt för energi- och klimatomställning” från Energimyndigheten.

Stödet uppgår till 50,4 MSEK.

SeaTwirl har erhållit stödet för sitt S2x-projekt, ett vindkraftverk på 1 MW som ska installeras i Norge. Projektet kommer att bidra med viktiga data för fortsatt uppskalning av tekniken och bli en viktig referenspunkt för SeaTwirls kommersialiseringsresa där siktet är inställt på mycket större turbiner (10 MW och uppåt) i kommersiella vindkraftsparker.

Det beviljade stödet kommer att betalas ut löpande fram till februari 2026 och i takt med att förutbestämda milstolpar i projektet uppnås.

Energimyndigheten bedömer ansökande projekt från både ett tekniskt och ett affärsmässigt perspektiv. Bland annat bedöms förmåga och potential att bidra till ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart energisystem, möjligheterna för kommersialisering samt bidrag till exportintäkter och arbetstillfällen. Syftet med stödet är att öka förutsättningarna för insteg och uppskalning av innovativa lösningar på marknaden.

Energimyndighetens motivering till beslutet lyder ”Energimyndigheten bedömer att SeaTwirls flytande vindkraftsverk har potential för omställning av energisystemet då den möjliggör en utbyggnad av vindkraft till havs på platser med stort djup (> 50m) till en konkurrenskraftig kostnad och lägre materialåtgång än dagens havsbaserade vindkraft. Med nya prognoser för ett ökande behov av förnybar el förväntas även område med större djup ute till havs behövas utnyttjas för havsbaserad vindkraft. Energimyndigheten bedömer att SeaTwirls vindkraftsverk har god innovationshöjd.”

  • SeaTwirl får finansiering på 50,4 MSEK från Energimyndigheten”Vi vinner det här stödet efter en utvärdering som har varit mycket gedigen. Energimyndigheten har stor expertis och erkänt höga krav för att bevilja stöd. De har nagelfarit vår ansökan, teknik och marknadspotential i omgångar och att vi beviljas stödet är en kvalitetsstämpel och ett kvitto över att vi är på rätt väg. Jag är både glad och stolt över vår insats i den här processen”, säger Peter Laurits, VD för SeaTwirl.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>