Svarttaxi på Facebook fortsätter hota serösa taxiåkare
Hem NYHETER Svarttaxi på Facebook fortsätter hota serösa taxiåkare

Svarttaxi på Facebook fortsätter hota serösa taxiåkare

Publicerat av: Redaktionen

En ny granskning av svarttaxi på Facebook visar att problemet är fortsatt stort.

Granskningen visar att det finns omkring 100 företagslika svarttaxigrupper på Facebook med mer än 123 000 medlemmar.

Men problemet är inte jämnt fördelat över landet. Mellanstora städer i mellersta och norra Sverige är värst drabbade. Där hotar svarttaxigrupperna att tränga ut den serösa taxinäringen.

Redan 2017 uppmärksammade Svenska Taxiförbundet förekomsten av företagslika svarttaxigrupper på Facebook. Det var då ett förhållandevis okänt problem som berörda myndigheteter varken hade kännedom om, eller verktyg att angripa. Sedan dess har kunskapen om att det är olagligt att ta betalt för organiserad samåkning på Facebook spridit sig och Skatteverket har lovat att öka kontrollen av svarttaxi på sociala medier.

– Det är hög tid att sätta in motåtgärder, säger Claudio Skubla, Förbundsdirektör i Svenska Taxiförbundet.

Svarttaxi på Facebook fortsätter hota serösa taxiåkare

Störst andel gruppmedlemmar finns i mellanstora städer långt från storstadsområdena, varav många kommuner ligger i mellersta och norra Sverige. De tio värst utsatta kommunerna är Ljusdal, Hudiksvall, Luleå, Norrtälje, Östersund, Sundsvall, Gävle, Göteborg, Umeå och Skellefteå.

Antalet grupper och antalet medlemmar kan vara högre än granskningen visar, eftersom Svenska Taxiförbundets granskning är gjord med försiktighet och bara omfattar grupper där det säkert kan konstateras att det rör sig om svarttaxi.

– Utvecklingen av svarttaxi på Facebook är ett allvarligt hot mot den seriösa taxinäringen. Särskilt i mindre och medelstora orter har seriösa taxiföretag allt svårare att överleva idag på grund av konkurrens från svarttaxi via sociala medier. Vi riskerar att få fler orter som står helt utan seriösa taxitjänster, säger Claudio Skubla.

– Det behövs nya regelverk som stoppar svarttaxi på Facebook och myndigheterna måste flytta sina kontroller dit där svarttaxi förmedlas. Därtill måste det vara kännbart att bryta mot taxilagstiftningen om denna utveckling ska stävjas, säger Claudio Skubla.

Fakta:

Det finns omkring 100 företagslika svarttaxigrupper på Facebook med mer än 123 000 medlemmar.

De tio mest utsatta kommunerna, samt antal personer per 1000 kommuninvånare som är medlemmar i en svarttaxigrupp på Facebook

Ljusdal 235
Hudiksvall 155
Luleå 119
Norrtälje 81
Östersund 70
Sundsvall 67
Gävle 63
Göteborg 44
Umeå 43
Skellefteå 36

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>