El- och energibranschen ska visa vägen in i det hållbara samhället
– Här krävs digitala systemlösningar på en helt annan nivå än idag, menar Claes Wedén, marknadschef på Hitachi ABB Power Grids. Företaget är programpartner på Elfacks framtidsarena SWITCH, som i år blir en renodlad digital mötesplats.
Den framåtblickande mötesplatsen SWITCH hade premiär 2019, i anslutning till ELFACK på Svenska Mässan. I maj i år skulle båda eventen arrangeras på nytt. Men pandemin kom emellan.
– När vi tog beslutet att flytta fram ELFACK ett år, till 2022, valde vi samtidigt att låta SWITCH ligga kvar som planerat, förklarar Anna Jarnö, affärsansvarig på Svenska Mässan.
– Anledningen är enkel: vi hade så mycket input på konferenssidan, kring omställningen på energiområdet, hur man kan få fart på den och vad som väntar runt hörnet att det kändes angeläget att i samverkan med branschen arrangera SWITCH, som en upptakt till ELFACK. Därför genomförs SWITCH planenligt 5 maj i år, i ett helt digitalt format.
Energimyndighetens generaldirektör talar under rubriken Omställning Sverige
Experter och nyckelaktörer presenterar lösningar i den absoluta framkanten och diskuterar vad som krävs för att accelerera omställningen inom fyra temaområden: elsystemet, med tyngdpunkt på automation och digitalisering, belysning, transportsektorn samt fastigheter och städer.
Medverkande företag deltar både i seminarieprogrammet och visar sina lösningar i en interaktiv digital plattform: ett mötesrum där de också kan föra enskilda samtal med intressenter och kunder.
Dagen inleds av Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten, som också är värd för konferenspasset kring belysning.
Hitachi ABB Power Grids, Midroc och GARO är några av de företag som är programpartners till årets SWITCH.
Claes Wedén på Hitachi ABB Power Grids tror starkt på initiativet:
– Den digitala setupen känns innovativ och intressant. För oss blir det här sättet att kommunicera ett viktigt komplement, även när den fysiska mässan är tillbaka.
Företaget medverkar i konferensspåret “Elsystemet i omställning”.
– Temat känns väldigt rätt för oss. Som teknikleverantör inser vi att vi har en viktig roll i den pågående energiomställningen, säger han.
– Ska Sverige bli fossilfritt 2045 behövs lösningar för anslutning av förnybar energi men också lösningar för att hantera en högre överföringskapacitet.
Många av dagens problem hänger samman med att det är för trångt i elnäten.
– Här kan absolut ny teknik hjälpa till. Vad som behövs är mer digitalisering, automation och systemlösningar. Mer effektiv styrning, på en helt annan nivå än idag, menar Claes Wedén.
Han välkomnar alla intressenter till företagets digitala mötesrum på SWITCH.
– Vi vill framförallt träffa beslutsfattare inom industri och energibranschen som nu ska välja väg inför förändringsresan. Marknadsaktörerna behöver samtala med oss och andra företag som har kompetens och kan leverera lösningarna.
– Men vi behöver också synliggöra för politiker och påverkare att det finns tekniklösningar och en väg framåt. Ett digitalt event kan ha lättare att locka andra målgrupper än de som normalt besöker en fysisk mässa, tror jag.
Kärnan i konferensen är lösningar för det cirkulära samhället
Att ett digitalt event kan locka nya målgrupper tror även Tomas Wall, ordförande i forsknings- och kunskapsföretaget Energiforsk och moderator på SWITCH.
– Konferensen blir väldigt innehållsrik och högkvalitativ. Och eftersom det inte finns några fysiska hinder så hoppas jag på rekordpublik! Att ställa om till ett fossilfritt välfärdssamhälle innebär väldigt stora förändringar. Varje samhällssektor är på väg in i någon typ av systemtransformation, menar Tomas Wall.
– Vi ser massor med initiativ just nu: inom transportsektorn, batterifabriken i Skellefteå, fossilfritt stål och satsningar på hållbara städer och verksamheter. Det är väldigt mycket på gång.
Behovet av att bygga upp kunskap och kompetens är gemensamt för alla omställningsprocesser, i alla företag. På SWITCH visas ett flertal case.
– Vi vill visa hur man går från ord till handling. Hur implementerar man strategier och affärsutvecklar? Hur ökar man takten i omställningen? Kan den enskilde aktören få konkurrensfördel av att göra det? Det sistnämnda är Tomas Wall helt övertygad om:
– Klimatneutralitet är ett övergripande mål för omställningen – och ett område där hela världen jagar på och efterfrågar lösningar. Den som går före får en konkurrensfördel, helt klart.