2017 genomförde Telge Fastigheter en potentialstudie där bolaget undersökte taken på sina fastigheter för att bedöma lämplighet för solceller.
Med vägriktning av den prioriteringslista som togs fram i studien har Telge Fastigheter installerat ett antal solcellsanläggningar per år och har nu, bara fyra år senare, nått slutet på listan.
-Man kan säga att vi börjar få slut på tak, säger Björn Hagberg, energisamordnare på Telge Fastigheter.
För perioden 2022–2023 har bolaget fyra ytterligare projekt som är aktuella men utöver det kommer fokus framöver att ligga på att utveckla befintliga solcellsanläggningar. Idag är anläggningarna dimensionerade för egenanvändning, det vill säga att den producerade elen ska användas i fastigheten och inte levereras ut på elnätet.
– Kommande år ska vi gå igenom våra solcellsanläggningar och titta på utbyggnadsmöjlighet. Nu har vi ju facit på hur egenanvändning/överproduktion ser ut. Därtill följer vi utvecklingen om energigemenskaper där det nu kan finns möjlighet i lagstiftningen att dela energi mellan olika byggnader, vilket skulle kunna göra en utbyggnad av en befintlig anläggning lönsam, men detta behöver vi titta mer i detalj på, säger Björn Hagberg.
Bolaget planerar också att arbeta med de fastigheter som från början bedömdes som olämpliga.
– Till exempel har vi inte installerat solceller på våra enplansbyggnader, mestadels förskolor, på grund av spring på taken och skadegörelse. Här finns en stor potential om vi kommer till rätta med säkerheten, förklarar Björn Hagberg.
Parallellt med utbyggnaden på befintliga tak bygger Telge Fastigheter alltid solceller vid nyproduktion på tak som uppfyller deras grundkrav på säkerhet och effektivitet. Idag har bolaget 34 anläggningar på 31 fastigheter med en total effekt på 2,3 MW.
Vass upphandling framgångsfaktor
Vid projektstart tog Telge Fastigheter tidigt in konsulthjälp för de tekniska kraven i upphandlingen, vilket resulterade i hög kvalitet på de levererade anläggningarna. Med tiden har de själva övertagit ansvaret.
– Projektet har lärt oss enormt mycket om tekniken och nu både utvecklar och uppdaterar vi våra krav själva. Att vi är kunniga beställare har inte bara gett oss fina solcellsanläggningar med hög kvalitet utan också nöjda entreprenörer som gärna vill vara med och installera igen i kommande projekt, säger Karl Samuelsson, chef Energi och Miljö som har varit med från starten av bolagets solcellssatsning.
Att också handla upp flera anläggningar på en gång, och därmed få upp inköpsvolymen, har gjort det mer attraktivt för anbudslämnarna.