Som en del av det internationella projektet FrostStrat stöttar Tietoevry vinproducenter i Österrike med AI-lösningar för att kunna sätta in skyddsåtgärder för att motverka frostskador.
Projektet bidrar till att rädda vinskördar för mångmiljonbelopp som annars riskerar att gå förlorade på grund av sen frost under våren.
Plötsliga frostnätter, en konsekvens av klimatförändringarnas mildare vintrar och varmare vårar, orsakar stor skada bland världens vinregioner. Detta eftersom frosten gör extra mycket skada när blomningen börjar tidigare än vanligt, vilket händer allt oftare. Det internationella forskningsprojektet FrostStrat har som mål att kunna bidra med en lösning på detta och pilottestas nu i Österrike, ett land vars vin- och fruktodlingar drabbades av frostskador till ett värde av 70 miljoner euro 2017.
AI och IoT som lösning
Under 2019 startade projektet FrostStrat – ett forskningsprojekt med målet att kunna bidra till en lösning på problemet med frostskador orsakade av sen frost under våren. Sensorer har placerats ut i vin- och fruktträdgårdar för att via en IoT-plattform inhämta information om temperatur, luftfuktighet, markyta och vindhastighet. Data skickas sedan till molnet för att därefter – i kombination med väderprognoser och maskininlärning – förse användare med detaljerade 48-timmarsprognoser om när och var det kommer bli frost. Tietoevry har en central funktion i projektet som konceptdesigner och mjukvaruutvecklare för att hantera klimatdata, väderprognoser och utskick av varningar. Med hjälp av AI och IoT har en digital lösning utvecklats som sparar både tid, pengar och oro hos vin- och fruktodlare.
- Förutom att minska ekonomiska förluster och förluster av grödor kan projektet bidra till att främja hållbara lösningar. Genom den data som registreras kommer vi att kunna se vilka strategier som är mest effektiva. Ger värmelampor bra effekt, eller finns det andra åtgärder som fungerar bättre? Hur kan vi bekämpa frost på ett så miljövänligt sätt som möjligt? Sådana frågor vill vi kunna svara på, säger Johannes Strassmayr, seniorkonsult på Tietoevry och ansvarig för
Dyra och ineffektiva skyddsåtgärder för att rädda vinrankor
Att ha koll på plötsliga frostnätter och sätta in skyddsåtgärder i tid för att undvika skador på vinrankors och fruktträds knoppar är idag både dyrt och tidsineffektivt. För att höja temperaturen på odlingsfälten använder sig många vinodlare av marschaller eller fotogenvärmare utplacerade i områden som löper hög risk för nattfrost, vilket kostar ungefär 1 000 euro per timme per hektar; vattensprinklers som sprutar vatten över plantorna med hopp om att dropparna ska frysa till is och därmed skydda mot frost; eller helikoptrar som cirkulerar över odlingarna och pressar ner varm luft mot marken. I många fall behöver vinodlare dessutom åka fram och tillbaka över sina marker nattetid för att hålla koll på temperaturväxlingar samt vart eventuella skyddsåtgärder kan behövas. Detta eftersom det saknas pålitliga informationskällor och individuella varningssystem som i realtid uppdaterar om temperatur och klimat i mindre regioner.
- En grad varmare eller kallare kan göra enorm skillnad. Då räcker det inte med att kolla väderprognoserna för att veta vilka insatser som behövs eller inte. Före projektets start brukade odlarna köra runt på natten för att mäta temperaturen vid sina odlingar. De flesta av de 21 odlare som deltar i projektet har minst tre vingårdar på olika platser, så det var ett krävande jobb i sig, säger Johannes Strassmayr.