Timprisavtal på el – så funkar det, så tjänar du på det
Hem ENERGI Timprisavtal på el – Här förklarar vi hur det går till ,hur tjänar du på det

Timprisavtal på el – Här förklarar vi hur det går till ,hur tjänar du på det

Publicerat av: Redaktionen

Med ett timprisavtal på el finns pengar att spara för dig som kan styra över en stor del av din elanvändning till de tider då elen är billigast.

Här förklarar vi hur det går till.

Det här är timpris på el

 • Med ett vanligt rörligt elavtal baseras ditt elpris på ett genomsnitt av spotpriserna på den nordiska elbörsen Nordpool under respektive månad.
 • Med ett timprisavtal får du elpris per timme i stället för per månad. Du betalar det pris som elen har precis när du använder den, varje enskild timme. Rörligheten är alltså mycket större med ett timprisavtal.
 • Ett timprisavtal ger dig större möjligheter att påverka din elkostnad. Varför? Eftersom elpriset varierar väldigt mycket över olika tider på dygnet. Ju mer av din elförbrukning du kan lägga på dygnets billigaste timmar, desto mer pengar kan du spara.

Använd el när elen är billig

När är elen dyr och när är den billig? Svaret hänger som så ofta ihop med tillgång och efterfrågan. Ju mer el som konsumeras vid en viss tid, desto högre blir elpriset och ju färre människor som använder el en viss tid, desto lägre.

 • Billigast är elen oftast nattetid: från 01.00 till 04.00 ungefär.
 • Dyrast el varierar under dagen, allt beror på väder, vind och efterfrågan.
 • Elpriserna är för det mesta lägre på helger än vardagar, eftersom samhället i stort använder mindre el när industrier, företag och verksamheter har lägre förbrukning.
 • Elen kan vara mer än dubbelt så dyr under topptimmarna jämför med de billigaste timmarna.

Är timprisavtal något för mig?

Ja, om flertalet av de här punkterna stämmer på dig:

 • Timprisavtal på el – så funkar det, så tjänar du på detDu bor i villa, radhus eller motsvarande
 • Du är engagerad i din elförbrukning och har koll på ”energitjuvar” i hemmet
 • Du håller dig informerad om aktuella elpriser, är aktiv och redo att anpassa din förbrukning efter prisläget
 • Du kan styra och planera din elförbrukning till lågpristimmarna
 • Du har kanske har solceller eller kompletterande värmekälla som ved-/pelletseldning

OBS! Med ett timprisavtal bör du kunna flytta över en stor del av din elanvändning till lågpristimmarna – annars kan timprisavtalet bli dyrare för dig!

Så påverkar du din elkostnad

Kort sagt: ju mindre el du använder under dyra timmar desto mer pengar kan du spara. Här är några tips på hur:

 • Använd appar och smarta hem-system eller timer-funktioner för att styra över din förbrukning till de billigaste timmarna.
 • Har du uppvärmning med luftvärmepump och/eller varmvattenberedare och kan tidsstyra utrustningen: förlägg så mycket uppvärmning som möjligt till de billigaste timmarna.
 • Ställ in disk- och tvättmaskin, torktumlare och andra hushållsapparater till att köra främst nattetid.
 • Har du elbil? Ladda den under natten.
 • Med Skånska Energi-appen blir mycket av det här enkelt och smidigt. Du kan hålla detaljerad koll på din förbrukning och på elpriset, och i vår app finns flera av de största systemen för smarta hem, elbilsladdning och värmesystem integrerade: Telldus, Charge Amps, CTEK, Ngenic och NIBE Uplink.

Så får du timprisavtal

En praktisk sak först: för att kunna gå över till timprisavtal behöver du ha en modern elmätare med så kallad HAN-kontakt. Kanske har du det redan, men om inte så har du rätt att få en kostnadsfritt av din elnätsägare inom tre månader.

Vi på Skånska Energi kan självklart erbjuda dig timpris på el och ett förmånligt timprisavtal. Och du vet väl att hos oss får du alltid kostnadsfri personlig rådgivning om allt som rör el och energi? Välkommen att höra av dig till oss så berättar vi mer!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>