Väla är Sveriges första virtuella kraftverk av sitt slag - nytt batteri bidrar till bättre balans i elnätet
Hem ENERGI Väla är Sveriges första virtuella kraftverk av sitt slag – nytt batteri bidrar till bättre balans i elnätet

Väla är Sveriges första virtuella kraftverk av sitt slag – nytt batteri bidrar till bättre balans i elnätet

Publicerat av: Redaktionen

En ökande andel sol- och vindkraft i den svenska energimixen, i kombination med en ökande elkonsumtion, skapar obalanser i det svenska elnätet.

En lösning på problemet är skapandet av virtuella kraftverk, där Väla genom reglerande av befintligt ventilationssystem samt en installation av ett nytt batteri dels bidrar till bättre balans i nätet och dels minskar risken för frånkoppling i vinter.

Väla har i flera år arbetat med att skapa effektresurser för ett virtuellt kraftverk (VPP).

Det innebär kortfattat att Väla själva, eller tillsammans med andra fastigheter och industrier i en aggregerad enhet, kan uppfylla samma funktion i elnätet som ett traditionellt kraftverk.

I den första fasen har Väla använt sin ventilations- och klimatanläggning för att balansera nätet. Detta har skett genom att höja eller sänka anläggningens elanvändning under korta perioder, för att motverka eventuella över- eller underskott av el i elsystemet.

– Nästa fas i utvecklingen av vårt virtuella kraftverk, är att vi nu har installerat ett batteri med en total kapacitet på 500 kW. Dels ökar det vår förmåga till snabbare effektreglering och dels innebär det ett rejält tillskott i vår totala effektresurs, förklarar Fredrik Arvidsson, teknisk chef på Väla.

– Våra styrsystem mäter kontinuerligt av frekvensen i elnätet, där batteriet kan ladda upp eller ladda ur effekt beroende på hur den aktuella balansen i elnätet ser ut. Det blir en stor skillnad i snabbhet jämfört med när vi endast hade ventilationsanläggningen som resurs i det virtuella kraftverket, fortsätter han.

Öka kapaciteten ytterligare

Med batteriet och styrningen av ventilationssystemen, har Väla en total kapacitet på cirka 700 kW i sin effektreglering. Nästa steg i utbyggnaden av det virtuella kraftverket är att även addera kylmaskiner, värmepumpar och laddstolpar i effektresursen. Samhället behöver snabbt anpassa sina regler efter de nya förutsättningar som gäller på energimarknaden.

Väla är Sveriges första virtuella kraftverk av sitt slag - nytt batteri bidrar till bättre balans i elnätet

Fredrik Arvidsson, teknisk chef på Väla, vid batteriet som tillför 500 kW till Välas virtuella kraftverk (VPP).

– Mycket av dagens regler är anpassade efter stora kraftproducenter, och här behövs en anpassning till mindre och mer flexibla producenter som exempelvis Välas virtuella kraftverk. Det är oerhört viktigt för att vi ska klara omställningen till mer förnybar energi och elektrifieringen av samhället i stort, säger Viktor Persson, elektroteknikingenjör på Siemens, som varit Välas partner i projektet att bygga ett virtuellt kraftverk.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>