Veidekke och SENS samarbetar för miljövänlig energilagring i gruvor
Hem ENERGI Veidekke och SENS samarbetar för miljövänlig energilagring i nordiska gruvor

Veidekke och SENS samarbetar för miljövänlig energilagring i nordiska gruvor

Publicerat av: Redaktionen

Veidekke och Sustainable Energy Solutions Sweden Holding AB (SENS) har tecknat en överenskommelse om att gemensamt utreda och genomföra pumpkraftverk i nedlagda nordiska gruvor.

Mark- och gruvägare får nu ett möjligt användningsområde för uttjänade gruvor som bidrar till en positiv påverkan på elnäten och som minskar CO2-utsläppen.

I dagsläget är denna typ av samarbete angeläget eftersom elnätet utsätts för större påfrestningar när Sverige har fått ett mer volatilt elsystem med en ökande andel intermittent produktion, såsom sol- och vindkraft. Med ökad energilagring kan nätet och elpriser stabiliseras.

SENS är en projektutvecklare som specialiserat sig på att utveckla nedlagda gruvor till intressanta investeringsmöjligheter inom pumpkraftverk. Som utvecklare är SENS roll att säkra projekten och utreda de tekniska och kommersiella förutsättningarna för att kunna dimensionera och leverera en optimal anläggning som säljs som en attraktiv investering till marknaden. Veidekke har stor erfarenhet av anläggningsarbete i gruvor och inom vattenkraften i Skandinavien. Genom att i tidig fas kunna vara med och utvärdera projektens förutsättningar från ett anläggningsperspektiv ser båda parter att samarbetet ska leda till att gruvor med rätt förutsättningar väljs ut och en kostnadseffektiv design tillämpas för att öka värdet av projekten.

Veidekke och SENS samarbetar för miljövänlig energilagring i gruvor– Det känns spännnande att vara med och bidra inom ett så högaktuellt område. Klimatfrågan och vår framtida energiförsörjning är avgörande för vårt samhälle. Vi vill ta till vara på alla goda idéer som bidrar till hållbara lösningar, säger Marcus C Nilsson, verksamhetsområdeschef för Veidekke Infrastruktur i Sverige.

Det unika med att bygga pumpkraftverk i gruvor är att miljöbelastningen minskas kraftigt jämfört med andra typer av projekt.

Om både den höga och låga reservoaren kan hållas under jord kommer mycket lite att överhuvudtaget vara synligt ovan jord. Det kan ge en positiv påverkan på miljön, om man tar hand om och använder en gruva som annars är en möjlig miljöfara på olika sätt.

– Det är roligt att våra lösningar på pumped hydro-området nu blivit mer allmänt kända. Genom det här samarbetet ser jag hur vi ökar säkerheten för genomförbarhet av projekten. Vi tror att det finns ett stort intresse för att finansiera den här typen av tillgångar, säger Lise Toll, VD för SENS.

Veidekke och SENS kommer tillsammans att erbjuda mark- och gruvägare ett attraktivt sätt att ta till vara på den tillgång som nedlagda gruvor kan utgöra för energilagring. Tillsammans avser bolagen att bygga upp en portfölj med möjliga gruvanläggningar och löpande utvärdera, utveckla och genomföra pumpkraftprojekt i dem. Ett typiskt projekt har en investeringsvolym som börjar runt 300 miljoner kronor och erbjuder en långsiktig investering med låg risk och avkastning som möter kraven för en attraktiv investering i förnybar energiproduktion.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>