Verkstadsföretaget Bumax mer än halverar sin energiförbrukning
Hem ENERGI Verkstadsföretaget Bumax mer än halverar sin energiförbrukning

Verkstadsföretaget Bumax mer än halverar sin energiförbrukning

Publicerat av: Redaktionen

Verkstadsföretaget Bumax mer än halverar sin energiförbrukning

Tack vare ett ambitiöst och långsiktigt hållbarhetsarbete som startade redan år 2011 har det gästrikska verkstadsföretaget Bumax lyckats minska sin energiförbrukning med hälften.

”Det är en rejäl bedrift för ett tillverkningsföretag i en stor fabrikslokal”, säger VD Patrik Lundström Törnquist. Bumax är en världsledande tillverkare av rostfria premiumskruvar och ett av Gästriklands största exportföretag.

Det är vid sin fabrik och huvudkontor i Åshammar nära Sandviken som Bumax har lyckats minska förbrukningen av den energi som åtgår för värme och elektricitet med över 50 procent mellan 2011 and 2019.

Förutom att kraftigt minska koldioxidutsläppen och strömlinjeforma produktionen har Bumax även lyckats spara 1,2 miljoner kronor årligen i energikostnader.

–      – Det är en rejäl bedrift för ett tillverkningsföretag att spara så mycket energi i en stor fabrikslokal utan att göra avkall på produktion, bekvämlighet, uppvärmning m m. Kanske kan vi bli ett föredöme för andra svenska industriföretag? Vår strävan efter större energieffektivitet fortsätter och vi hoppas bli ännu ”grönare” – det är bra för både planeten och vårt bolag, säger Patrik Lundström Törnquist, VD, Bumax.

62 procent lägre koldioxidutsläpp – och bättre arbetsmiljö

Bumax har minskat koldioxidutsläppen från den energi som krävs för uppvärmning av den cirka 12 000 kvm stora fabriks- och kontorslokalen i Åshammar med 62 procent sedan 2011. Detta har skett genom investeringar i takisolering, nya energieffektiva treglasfönster och isolerade takfönster samt stora industriella dörrar med bättre isolering. En positiv bieffekt är en jämnare inomhustemperatur och bättre arbetsmiljö.

Andra åtgärder som vidtagits är optimering av ventilationssystemet och en lägre temperatur i lagerhallen. 100 procent av den energi som Bumax förbrukar är förnybar vattenkraft.

Elförbrukningen har under samma period minskat med cirka 55 procent tack vare bl a investeringar i lågenergilampor och lampor med rörelsesensorer.

–      Vi fortsätter vårt arbete för en bättre energieffektivitet och en mer hållbar verksamhet under 2020 och kommande år. Lägre energiförbrukning ger lägre produktionskostnader vilket är bra inte bara för vår miljö utan även för vår konkurrenskraft, avslutar Patrik Lundström Törnquist.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>