Vi tar det ett steg till!
Hem INGRAM MICRO Vi tar det ett steg till!

Vi tar det ett steg till!

Publicerat av: Redaktionen

IT-Hållbarhet träffade Ingram Micros nye nordiska VD, Jonas Elmgren.

Det blev ett möte fullt av energi och intressanta infallsvinklar kring begreppet hållbarhet.

Vi tar det ett steg till!

När vi träffar Jonas på Ingram Micros kontor alldeles intill Bromma flygplats är han inne på sin blott fjärde vecka i den nya rollen. Trots det känns det som han redan har skaffat sig en hel del kunskaper om det företag han ska leda framöver. Samtidigt har han inga problem med att tala om när han helt enkelt inte har svaret på en fråga. En viktig egenskap som ledare exponeras, nämligen prestigelöshet.

Upphandlingar spelar en viktig roll

Hur ser han då på Ingram Micros fortsatta resa när det gäller hållbara lösningar?

”Väldigt förenklat kan man beskriva vår kärnverksamhet som att vi tar en produkt från A till Ö. Om jag ska fortsätta med den förenklade bilden kan man säga att det gör vi för tre kundkategorier; detaljhandeln, operatörer och de stora aktörerna inom B2B (företag till företag). När det gäller de första två kundgrupperna är vår möjlighet att påverka miljöaspekterna inte lika stora som de är för den sista kundkategorin. I den delen av marknaden är ofta stora upphandlingar en del av vardagen. De i sig innehåller ofta ganska tuffa krav på samtliga inblandade aktörer. Det tycker jag är bra för det leder till att vi alla, inte bara Ingram Micro, sätts under luppen i miljömikroskopet”, förklarar Jonas.

Vi ska ta hållbarhetstänket ett steg till, vi ska ”leva det”!

Vad händer då på Ingram Micro internt när det handlar om miljö och hållbarhet?

”Det är framförallt två områden där vi internt kan göra mycket. Det handlar om våra lager och våra transporter. När det gäller lagren är vårt mål att minska antalet, öka effektiviteten på de som vi har kvar och certifiera verksamheten där även utifrån ett miljöperspektiv. I vår lagerverksamhet finns det en mängd olika saker att se över. En är förpackningarna, som så långt som möjligt, ska vara nedbrytbara och/eller återvinningsbara. Självklart använder vi oss av så kallad grön el och alla delar i processerna är testade ur ett hållbarhetsperspektiv”, berättar han engagerat.

”Det är lätt att tappa bort de mest självklara åtgärderna men om vi inte uppfyller även de grundläggande förändringarna så når vi inte hela vägen”, fortsätter Jonas.

Kan du utveckla vad du menar med det?

”Jag tänker på sådant som de flesta av oss tar för givet och kanske därför tycker är för grundläggande för att låta intressanta. Jag menar att du kan gå bort dig även på de mest självklara insatserna. Då tänker jag på sådant som att allt avfall sorteras, att man spar el genom att ställa om styrsystemen för till exempel ljus och ventilation på kontoren. Undviker onödiga plastprodukter. Sänker elkonsumtionen när det gäller olika kontorsmaskiner som står i standby-läge större delen av dygnet. Hur ser elförbrukningen ut under helgerna när kontorsytorna normalt är obemannade? Det finns så otroligt många olika infallsvinklar på hur vi kan förbättra vårt eget miljöavtryck”, svarar han.

Transporterna består av flera delar

”Vi är inte perfekta!”, utbrister Jonas plötsligt under vårt samtal.

Ytterligare ett exempel på att han är en ledare som är trygg i sig själv och vågar erkänna egna fel och brister. Oavsett om det gäller honom själv eller företaget som han representerar.

”Vad jag menar är att vi givetvis har flera olika områden där vi kan bli bättre när det gäller arbetet med hållbara lösningar. Ta vår flotta av tjänstebilar till exempel. Den behöver vi se över. Vår resepolicy är ett annat exempel. Vi har redan idag ökat antalet elektroniska möten för att få ner antalet resor. Dessutom är det så att trots att vi ser Bromma flygplats från vårt kontor och kan gå dit på 5 minuter så tittar vi kontinuerligt över fördelningen mellan tåg- och flygresor. Ibland väger fördelarna med flyget över och ibland är det tåget som utgör det bästa alternativet. Att hela tiden ställa sig frågan om vilket som är det bästa valet är ett sätt att inte tappa bort miljöaspekterna i vårt interna resande”, menar han med allvar i blicken.

Vad omfattar begreppet hållbarhet egentligen?

Att Jonas är en person som gärna tar det ett steg till blir tydligt när han själv ställer den retoriska frågan;

”Vad omfattar begreppet hållbarhet egentligen? Var drar vi gränsen? Jag tänker på att vi på Ingram Micro har ett etniskt tänk i vår värdegrund och i våra riktlinjer vid anställningar. Dessutom har vi ett samarbete med Samhall som omfattar ett 60-tal personer. Är det en hållbar insats? Ja, jag anser det och att det bygger samhällsnytta”, resonerar Jonas.

Vi kan inte låta bli att fråga honom om han har några fler funderingar som kanske ligger i utkanten av den traditionella bilden av begreppet hållbarhet?

”Jag vet inte om min bild av hållbarhet avviker från andras men jag själv kan tänka mig att inkludera frågor som rör användningen av så kallade ”Conflict Minerals” i produktionen respektive vårt förhållande till korruption. På Ingram Micro har vi en nätbaserad utbildning i dessa frågor och jag har själv redan hunnit genomföra en av de utbildningarna under min korta tid här”, svarar han.

Tips för att komma igång

Vi frågar slutligen Jonas om han har något tips för att komma igång med hållbarhetsarbetet?

”Det är ett brett område och jag tror att den enskilt största fällan är att ha för höga mål! Min rekommendation är att skapa en vision och sätta upp rimliga mål som kan uppfyllas. I annat fall är risken stor att du hamnar i en stress som bara ger dig känslor av misslyckande och energin för att driva fram positiva förändringar försvinner bort mot misslyckandets horisont. Ett sätt att komma igång är att titta på FN:s globala mål för hållbar utveckling som antogs i september 2015. Det består av 17 delmål och på Ingram Micro har vi särskilt lyft fram fyra av de delmålen;

  • 3: God hälsa och välbefinnande
  • 5: Jämställdhet
  • 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • 13: Bekämpa klimatförändringarna

Det betyder inte att de andra delmålen är oviktiga för oss men man måste börja någonstans och sätta rimliga mål. Det är hemligheten”, avslutar Jonas Elmgren lätt filosofiskt vår intervju med honom.

Vi önskar honom och hans team all lycka med Ingram Micros fortsatta och hållbara resa in i framtiden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>