Elmarknaden – Viktigt att alla sparar el oavsett avtalsform
Hem ENERGI Viktigt att alla sparar el oavsett avtalsform

Viktigt att alla sparar el oavsett avtalsform

Publicerat av: Redaktionen

När det gäller elpriserna ser det tyvärr ganska mörkt ut.

Det finns varken regn eller blåst finns i sikte.

Kärnkraftverket Ringhals 4 fortsätter att stå stilla under en längre tid än planerat, något som påverkar elpriserna.
Ringhals 4 fortsatt ur drift

I dag gick Vattenfall ut med information att Ringhals 4 fortsätter att vara ur drift under ytterligare tre månader. Anledningen är att en vital komponent i kärnkraftverket skadats under årets revisionsarbete som kräver reparation. Detta är mycket dåliga nyheter, särskilt för oss i elområde SE4.

Att det finns produktionskapacitet på västkusten är av stor betydelse för hur mycket kapacitet som kan överföras i elnätet från norr till söder. Att denna stora anläggning faller ifrån innebär att Svenska Kraftnät måste ligga kvar på reducerad möjlig överföringskapacitet från norr till söder.

I takt med utetemperaturerna faller och större elförbrukningen ökar risken för tråkiga följder i form av än kraftigare priskoppling mot våra sydliga grannländer.

Minska din elförbrukning

I rådande läge vill vi uppmana dig att oavsett avtalsform att minska din elförbrukning så mycket du bara kan. Om många göra lite så blir det en förbättring för alla. Oavsett om det blir stödpaket eller pristak på elen så är det viktigt att så många som möjligt försöker minska sin elanvändning.

Nya rekordnivåer för elpriset

Elpriset fortsätter att nå rekordnivåer, detta gäller inte bara under enskilda timmar utan elpriserna har legat på mycket höga nivåer under flera timmar, både dag och natt den senaste veckan. Det är torrt i Sverige och Norge och den hydrologiska balansen i Norden försvagades förra veckan ytterligare efter lite nederbörd. Aktuellt underskott i Norden är nu -12,7 TWh.

Det varma och torra vädret har ställt till det på många sätt
I norra Europa har det i princip varit vindstilla, vilket såklart påverkat vindkraftsproduktionen, inte bara i Sverige utan även i Tyskland och Danmark. Därför har det varit en hel del export från Sverige till flera andra länder. Exporten går till Polen, Litauen, Tyskland, Danmark och Finland.

Hur kan Sverige exportera el när priserna i södra Sverige är så höga?

Exporten brukar vara en het fråga i debatten. Orsaken till att Sverige exporterar el är att EUs marknadsmodell inte tillåter att man inför exportbegränsningar för att hantera interna överföringsproblem. Med andra ord, att vara med i Europa Unionen innebär både ett givande och ett tagande.

Här är det högst priser i norra Europa

Högst priser har för tillfället Danmark och södra Norge. De höga priserna i Norge har samma orsak som i Sverige; stora utmaningar gällande överföringskapaciteten. Dessutom är två kärnkraftverk i revision i Nordpoolområdet; Ringhals 4 till den 6 september och Loviisa 2 i Finland till den 9 september. Förhoppningsvis kan båda kärnkraften gå för fullt i vintern efter utförda revisioner.

Elpriset i södra Europa

I de södra delarna av Europa är det besvärligt. Den franska kärnkraften har påverkats av den utdragna hettan och den svåra torkan som har lett till betydande problem med kylningen av flera reaktorer. Detta har i sin tur medfört begränsad elproduktion. Flera av de franska verken behöver genomgå moderniseringsarbete. Frankrike är normalt en stor exportör av elektricitet till flera grannländer. Sommarens situation medför ett besvärligt läge i flera länder och höga elpriser och risken för avbrott samt energiransoneringar är hög kommande månader.

Fortsatt besvärlig gasmarknad

Gasmarknaden är extremt volatil och stark. Fyllnadsgraden i Europas gaslager ökar trots extremt låg import från Ryssland. I stället för rysk gas importerar man nu flytande gas som kommer in med båt och uppmanar till reducerad förbrukning

Elmarknaden – Viktigt att alla sparar el oavsett avtalsform

De höga priserna på naturgas har lett till en kraftigt ökande efterfrågan på biogas och inköpspriserna på gas har ökat kraftigt. Det har lett till kraftig prisökning på fordonsgas, till och med högre pris än bensin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>