Extremt nordiskt klimat innebär att brittiska företag måste förbättra utrustningsstrategier
Hem ENERGI Är expansionen av vindkraft hotad?

Är expansionen av vindkraft hotad?

Publicerat av: Redaktionen

Är expansionen av vindkraft hotad?

Vindkraftsindustrin är under extrem tillväxt och produktionen beräknas i år öka med 33% jämfört med förra året enligt prognos från organisationen Svensk Vindenergi. Samtidigt som omkring 600 nya vindkraftverk byggs runt om i landet stoppas många projekt av kommunernas vetorätt, vilket gör att klimatmålet för en helt förnyelsebar energiproduktion år 2040 kan bli mer avlägset. Är expansionen av vindkraft hotad?

Regeringen beslutade år 2016 att Sveriges målsättning är att energiproduktionen ska vara helt förnyelsebar år 2040. För att nå målet pågår nu en omställning av energiproduktionen i Sverige där kärnkraftverk läggs ner samtidigt som en kraftig expansion av vindkraft sker.

Svensk Vindenergi har i sina prognoser beräknat att 2019 kommer bli ett rekordår för utbyggnaden av vindkraft med ca 600 nya vindkraftverk runt om i landet. Detta är en stor ökning för produktionen med 33% från föregående år. I slutet av året förväntas produktionen av energi från vindkraft uppgå till 18%.

– Om man ser till energiöverenskommelsen behöver vi ersätta större del av kärnkraftsproduktionen och satsa på mer förnyelsebar energi. Expansionen av vindkraft är oerhört viktigt för att vi ska nå de uppsatta målen, säger Kajsa Sundqvist på Kundkraft.

Produktionskostnaden för vindkraft har också sjunkit rejält de senaste åren. Enligt Energimyndigheten förväntas priset ligga på ca 36 öre/kWh under år 2020 vilket lockar investerare.

Är expansionen hotad?

Den kraftiga tillväxten som skett under året kan nu stanna av något eftersom kommunernas vetorätt i frågan kan sätta stopp för vissa projekt. Klimatmål ställs mot frågor som landskapsbild, buller och påverkan på natur-och djurliv. Rent praktiskt innebär vetorätten att en kommun kan avslå en ansökan från investerare om att bygga vindkraft. Vetorätten har gällt de senaste 10 åren men många röster höjs nu för att vetot måste tas bort för att klimatmålen ska kunna nås.

– Byggandet av vindkraft har såklart både för-och nackdelar och skapar ofta diskussion, men ser man till klimatnyttan är det en viktig del i fortsatt investering i vindkraft för att nå klimatmålen om ett förnyelsebart energisystem till år 2040. Hur fortsättningen ser ut för den fortsatta expansionen kan alltså ligga mycket i händerna på kommunernas politiker, säger Kajsa.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>