Batterilager för flexibilitet på elnätet
Hem ENERGI Batterilager för flexibilitet på elnätet

Batterilager för flexibilitet på elnätet

Publicerat av: Redaktionen

I ett led att skapa mer flexibilitet på elmarknaden investerar Varberg Energi i ett nätbatterilager.

Leverans och installation av batteriet kommer att skötas av Solkompaniet.

Varberg Energi har länge legat i framkant med att testa ny teknik. Redan för fem år sedan investerade de i Solsidan som länge var Sveriges största solelpark. I takt med att energimarknaden digitaliseras, decentraliseras och elektrifieras vill Varberg Energi komplettera elnätet med ett nätbatteri för att utveckla flexibilitetstjänster och utvärdera både teknik och nytta med att erbjuda systemtjänster till energisystemet.

Batterilager för flexibilitet på elnätet– Vi vill vara ett föredöme inom den fossilfria omställningen och inspirera andra företag, både privata och kommunala, och organisationer att följa efter oss. Den här satsningen är också ett sätt att stärka effektbalans och nätstabiliteten i stort och göra energisystemet mer hållbart, säger

Jens Nordberg, affärsområdeschef Energihandel på Varberg Energi.

Batterilagret är stort som en container. Det kommer att tas i drift under första kvartalet 2022 och placeras i anslutning till Varberg Energis huvudkontor.

– Vi har installerat flera batterilager till kommersiella byggnader och är tacksamma för förtroendet att vara med och driva utvecklingen av elmarknaden med ett batteri kopplat direkt till elnätet. Med batterier kan vi utjämna effekttoppar, vilket gör stor nytta i ansträngda elområden och när andelen förnybar el ökar, säger Axel Alm, vd på Solkompaniet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>