Dags att testa bilbatteriet
Hem ENERGI Dags att testa bilbatteriet

Dags att testa bilbatteriet

Publicerat av: Redaktionen

Om batteriet måste bytas ut – gör det inte själv!

När höst går mot vinter sätts bilbatteriet på prov.

Batteriet är den absolut vanligaste felkällan när bilen inte startar. För att inte riskera att bli stående ute i kylan, är det en god idé att kontrollera batteriet i förväg. Bilverkstaden kan testa batteriets hälsa och enkelt byta ut det om det behövs.

Nu kan vinterkylan komma när som helst och därför är det hög tid att kontrollera bilbatteriet. Nästan varannan gång (46,4%) som bilen vägrar starta så är batteriet källan till problemet, detta enligt motororganisationen ADAC i Tyskland (2020).

Förklaringen är oftast väldigt enkel: Om bilen står still under en längre tid sjunker batterispänningen, vilket leder till att bilen inte längre startar.

– Om vi tar bättre hand om batteriet skulle hälften av dessa fel kunna förebyggas. Genom att svara på några enkla frågor kan du få reda på om batteriet är i riskzonen, men det säkraste sättet är alltid att låta en verkstad testa batteriets hälsa, säger Andreas Stamborg, batteriexpert på Clarios – tillverkare av VARTA-batterier.

Varför du ska vända dig till en professionell bilverkstad

Dags att testa bilbatteriet

Bilägare bör låta en professionell verkstad kontrollera bilbatteriets hälsa innan den första köldknäppen. Foto: Clarios

Så vad händer om batteriet inte klarar testet och behöver bytas ut? Batteriexperterna på Clarios råder att hemmafixare inte ska ge sig på detta själva. Ett batteribyte var tidigare en ganska enkel åtgärd som många bilägare klarade på egen hand.

Men dagens fordon innehåller mängder med komplicerad och känslig teknik så att det nu krävs professionell kunskap för att snabbt och säkert byta batteri utan risk för att skada bilens elektronik.

Verkstaden tar också hand om återvinningen av det gamla batteriet. Faktum är att blybatterier för bilar, jämte bildäck, är den konsumentprodukt som har den allra högsta återvinningsgraden. I Sverige ligger återvinningsgraden för blybatterier över 95 procent och uppskattningsvis kan 98 procent av materialet användas på nytt.

Se till att kontrollera bilbatteriet…

  1. … om batteriet är mer än fyra år gammalt.
  2. … om det har gått två år, eller mer, sedan batteriet senast kontrollerades på en verkstad.
  3. … om bilen varit avställd, stått still en längre tid eller sällan använts.
  4. … om bilen ofta används för korta resor.
  5. … om bilen inte startar direkt.
  6. … om motorn fortsätter att gå när bilen står still, trots att start/stopp-funktionen är aktiv.
  7. … om du har installerat extrautrustning som förbrukar el i bilen.
  8. … om bilen varit utsatt för hög värme under sommaren.
  9. … om du förväntar dig en kall vinter eller planerar att resa till kallare trakter.

Ju fler av punkterna på listan som stämmer in på din bil, desto mer angeläget är rådet om att låta en verkstad testa batterihälsan. Hitta en professionell verkstad på sökfunktionen: VARTA Partner.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>