Driftsäkerhet
Hem ENERGI Driftsäkerhet

Driftsäkerhet

Publicerat av: Redaktionen

Bedömning av driftsäkerhet – arbete med vägledning på gång.

Hur bedömer man tillgängligheten – driftsäkerheten – hos en utrustning eller ett system? Arbete pågår med en vägledning för det.

Eller om man så vill, hur man bestämmer förhållandet mellan klartid (uptime) och hindertid (downtime). Utgångspunkten är funktionssäkerheten och utrustningens underhållsmässighet och underhållstjänstens förmåga.

Det är ett internationellt projekt, med titeln ”Dependability management – Application guide – Availability”. Projektledaren kommer från Kanada och det drivs under en grupp, kallad TC 56, inom standardiseringsorganisationen IEC. Därför kan också svenska specialister delta, kontakta SEK Svensk Elstandard som är den svenska medlemmen i IEC sedan 1907.

Driftsäkerhet

Den färdiga standarden, IEC 60300-3-17, ska stödja IEC 60300-1 som hjälper företagsledare att se hur man integrerar tillförlitlighetsfrågor i ledningssystem och livscykelprocesser. Internationella standarder från IEC antas normalt också som europeisk och svensk standard – till exempel SS-EN 60300-1.

Tillförlitlighet och relaterade prestanda kommer allt mer i centrum, både när det gäller att upprätthålla driften – tillgängligheten – och för komponenter och system som har någon betydelse för säkerheten.

I serien IEC 60300 ingick också tidigare den internationella standarden för metoder för riskbedömning, som kallades IEC 60300-3-9. Numera betecknas den IEC 31010, för att visa att den tar vid där ISO 31000 för riskhantering slutar. Läs mer om den nya IEC 31010!

De båda internationella standardiseringsorganisationerna IEC och ISO har kommit överens om att generella standarder som behandlar tillförlitlighet och angränsande områden tas fram inom IEC TC 56. Läs mer om SS-EN 62853 om hur man bestämmer tillförlitligheten i system där okända faktorer kan ha ett avgörande inflytande.

Den som inte deltar i arbetet, utan bara läser och använder standarderna kan enkelt ha sitt standardbibliotek lätt tillgängligt på nätet, läs mer om SEK e-standard.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>