Standarder för solel
Hem ENERGI Standarder för solel

Standarder för solel

Publicerat av: Redaktionen

Internationella standarder för solel finns och täcker hela teknikområdet.

De behandlar allt från material och komponenter till dimensionering, installation och drift. Arbetet sker i den tekniska kommittén IEC TC 82 som alltså har en helt central roll.

Internationella standarder från IEC underlättar och är ofta en förutsättning för acceptans och teknikspridning. Dessutom blir de normalt även europeisk standard och därmed fastställs de också som svensk standard av SEK Svensk Elstandard, som av regeringen utsetts som standardiseringsorganisation inom el och elektronik.

Sedan 1907 SEK är Svensk Elstandard den svenska medlemmen i IEC. I SEK TK 82 samlas de i Sverige som vill delta med erfarenheter och kunnande i det internationella och europeiska – och därmed svenska – arbetet med standarder på området. Bland de mer än sextio projekt som pågår finns till exempel IEC 63104 för säkerhet för solföljande anordningar och IEC 63265 för standardiserade driftdata för driftövervakning och underhållsplanering.

Bland de senaste standarderna märks SS-EN IEC 62446-2 om underhåll av nätanslutna anläggningar och SS-EN IEC 62938 om provning av tålighet mot ojämnt fördelad snölast. Se också en kort film om det viktigaste kring installation av solceller.

IEC omfattar även andra teknikområden, som till exempel elektriska energilagermaterialdeklarationer och industrins digitalisering.

Den som inte deltar i arbetet, utan bara läser och använder standarderna, enkelt ha sitt standardbibliotek uppdaterat och lätt tillgängligt på nätet, läs mer om SEK e‑standard. Vill man bara hålla sig informerad, kan man abonnera på nyhetsbrevet från SEK.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>