Egain i nytt samverkansprojekt kring digitalisering av bostadsfastigheter tillsammans med Habo Bostäder och Habo Energi
Hem ENERGI Egain Group i nytt samverkansprojekt kring digitalisering av bostadsfastigheter tillsammans med Habo Bostäder och Habo Energi

Egain Group i nytt samverkansprojekt kring digitalisering av bostadsfastigheter tillsammans med Habo Bostäder och Habo Energi

Publicerat av: Redaktionen

Egain Group och Moldeo AB är sedan år 2021 en del av proptechkoncernen Kiona där Egain levererar drift- och energioptimeringslösningar med AI och Moldeo AB tillhandahåller SCADA-plattformen Web Port.

Tillsammans med Habo Bostäder annonserar man nu att man kommer starta upp ett samarbete kring digitalisering och integrationer av befintliga fastighetstekniska system och plattformar.

Syftet är att modernisera och skapa synergier runt Habo Bostäders tekniska förvaltning med energibesparingar, boendekomfort, larmhantering och digitalisering av arbetssätt. I projektet samlar Kiona och Habo Bostäder inte mindre än fem olika aktörer som samverkar genom öppna data och integrationer.

Egain i nytt samverkansprojekt kring digitalisering av bostadsfastigheter tillsammans med Habo Bostäder och Habo EnergiHabo Bostäder är ett kommunalägt fastighetsbolag som grundades 1953 och genomför nu en stor moderniseringsresa med fokus på digitalisering och boendekomfort.

Bland de insatser som redan gjorts har ett eget nätverk med fiberuppkopplade undercentraler driftsatts. Detta syftar till att utgöra en grundplåt att stå på för att kunna bygga vidare i sin digitalisering, vilket man nu gör.

När man nu tar nästa steg gör man det tillsammans med flera ledande aktörer inom olika teknikområden som integrerar och samverkar med sina system i syfte att skapa bästa möjliga lösning för Habo Bostäder.

Bland de insatserna som nu görs inför mätföretaget EcoGuard trådlös inomhusmätning i alla lägenheter i syfte att mäta inomhusklimatet. För att uppnå synergieffekter integreras mätdatan helt mjukvarumässigt till Egains plattform Edge och används sedan där för att stödja för den smarta energioptimeringen med AI som också kopplas på hela beståndet. För att koppla samman dessa nya fastighetstekniska plattformarna med redan befintlig utrustning har Web Port implementerats som ett övergripande system (SCADA) där fastigheternas samtliga tekniska system kan kopplas upp, visualiseras och övervakas. Installationen av Web Port görs av ytterligare en aktör, Nordomatic, som står för installation och driftsättning av systemen på plats.

Emil Tunling har agerat projektledare genom projektet utvecklar:

– ”Det är många aktörer som är inblandade i detta projekt och det känns riktigt kul att kunna utnyttja olika områden av expertis och samverka över gränserna mellan dessa leverantörer där öppna system och en vilja att integrera har vart en nyckel för att komma i mål. Ett par områden har vart extra viktiga för oss, och det är såklart inomhuskomforten för våra hyresgäster, energioptimeringen och att koppla samman dessa olika system till en fungerande helhet för förvaltningen. Det har vart utmaningen och jag är övertygad om att vi löser samtliga av dessa bitar i detta projekt säger Emil Tunling, Projektledare på Habo Energi.

-”Inom Kiona vill göra det möjligt för kunder som Habo Bostäder att arbeta friare med den teknik som man föredrar. I detta projekt har Emil och hans kollegor plockat de pusselbitar från marknaden som man tycker passar dem bäst och som är villiga att öppna upp och integrera i syfte att forma projektet kring sina behov. Vill vi vara öppna för samarbeten inom, och mellan olika sektorer samtidigt som kunder där ute ställer högre krav på anpassning. Detta projekt är ett bra exempel på just det och vi vill passa på att tacka alla inblandade parter för ett gott samarbete såhär långt, säger Martin Eksberg, Head of Business Sverige på Egain Group och Kiona.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>