Eric Johansson, sakkunnig energi Mimer; Nu gäller det att vara smart för att spara el och pengar.
Hem ENERGI Eric Johansson, sakkunnig energi Mimer eltips

Eric Johansson, sakkunnig energi Mimer eltips

Publicerat av: Redaktionen

Många västeråsare är oroliga för vinterns elräkningar och det finns därför anledning att se över sin elförbrukning. 

– Jag tycker att man, oavsett boendeform, bör vara medveten om att det finns en risk för att elen blir många gånger dyrare under hösten och i vinter. Nu gäller det att vi är smarta och inte använder mer el än vi verkligen behöver, säger Eric Johansson, sakkunnig energi på Mimer.

Vi ser en minskad elproduktion i södra Sverige. Vi ser också begränsningarna i överföringskapaciteten från norra Sverige, där den mesta elen produceras, till den södra delen där den mesta elen konsumeras.

Eric Johansson, sakkunnig energi Mimer; Nu gäller det att vara smart för att spara el och pengar.

Eric Johansson

Gasbrist i Europa som leder till höga priser och Rysslands krig i Ukraina. Det är några av orsakerna till att elabonnenter, främst i landets två sydliga elprisområden, varnas för dyr el i vinter.

– Att spara på energi har under många år kopplats ihop med miljöfrågan. Men det är många gånger först när det känns i plånboken som vi verkligen börjar förändra hur vi beter oss, säger Eric och ger några konkreta tips på hur du kan gå till väga.

Erics eltips
 • Använd vattenkokare för att koka upp vatten.
 • Använd lock på grytor och kastruller när du lagar mat.
 • Håll +4C i kylen och -18C i frysen. Frosta av frysen och rengör/damma baksidan av kyl/frys.
 • Byt ut dina äldre glödlampor till LED.
 • Hängtorka tvätten i stället för att använda torktumlaren.
 • Kör diskmaskin och tvättmaskin när de är fulla och använd energisparprogrammet.
 • Sätt timer på din motor-eller kupévärmare.
 • Se över ditt elavtal. Ta reda på vilket som passar just dig bäst.
 • Välj energieffektiva apparater när du köper nytt.
 • Äldre elektronikprylar kan använda mycket el i standby-läge. Stäng av dem helt på strömbrytaren. Grenuttag med strömbrytare gör att du kan stänga av flera prylar samtidigt.
 • Vid köp av ny TV kan det vara bra att veta att en plasma-TV kan dra 2–3 gånger mer ström än motsvarande platt-TV med annan teknik. Ju större TV desto mer el drar den.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>