Många västeråsare är oroliga för vinterns elräkningar och det finns därför anledning att se över sin elförbrukning.
– Jag tycker att man, oavsett boendeform, bör vara medveten om att det finns en risk för att elen blir många gånger dyrare under hösten och i vinter. Nu gäller det att vi är smarta och inte använder mer el än vi verkligen behöver, säger Eric Johansson, sakkunnig energi på Mimer.
Vi ser en minskad elproduktion i södra Sverige. Vi ser också begränsningarna i överföringskapaciteten från norra Sverige, där den mesta elen produceras, till den södra delen där den mesta elen konsumeras.
Gasbrist i Europa som leder till höga priser och Rysslands krig i Ukraina. Det är några av orsakerna till att elabonnenter, främst i landets två sydliga elprisområden, varnas för dyr el i vinter.
– Att spara på energi har under många år kopplats ihop med miljöfrågan. Men det är många gånger först när det känns i plånboken som vi verkligen börjar förändra hur vi beter oss, säger Eric och ger några konkreta tips på hur du kan gå till väga.
Erics eltips
- Använd vattenkokare för att koka upp vatten.
- Använd lock på grytor och kastruller när du lagar mat.
- Håll +4C i kylen och -18C i frysen. Frosta av frysen och rengör/damma baksidan av kyl/frys.
- Byt ut dina äldre glödlampor till LED.
- Hängtorka tvätten i stället för att använda torktumlaren.
- Kör diskmaskin och tvättmaskin när de är fulla och använd energisparprogrammet.
- Sätt timer på din motor-eller kupévärmare.
- Se över ditt elavtal. Ta reda på vilket som passar just dig bäst.
- Välj energieffektiva apparater när du köper nytt.
- Äldre elektronikprylar kan använda mycket el i standby-läge. Stäng av dem helt på strömbrytaren. Grenuttag med strömbrytare gör att du kan stänga av flera prylar samtidigt.
- Vid köp av ny TV kan det vara bra att veta att en plasma-TV kan dra 2–3 gånger mer ström än motsvarande platt-TV med annan teknik. Ju större TV desto mer el drar den.