Framgångsrikt återbruksprojekt gav 147 ton i koldioxidbesparing
Hem ENERGI Framgångsrikt genomsyrade återbruksprojekt gav 147 ton i koldioxidbesparing

Framgångsrikt genomsyrade återbruksprojekt gav 147 ton i koldioxidbesparing

Publicerat av: Redaktionen

I juni färdigställdes en omfattande renovering av teknikföretaget Axis lokaler på Ideon Science Park i Lund.

Hållbarhet var vad som genomsyrade projektet och genom återbruk har lokalerna fräschats upp med så låg klimatpåverkans om möjligt.

– Vi är otroligt glada över att ha en fastighetsägare som har en hög hållbarhetsprofil. Wihlborgs har varit en stor hjälp i att driva arbetet framåt med ett cirkulärt fokus, säger Ausra Reinap, Senior Environmental Engineer, Axis.

När det globala teknikföretaget Axis ville bygga fler kontorsrum i sina lokaler i Forskaren 3 i Lund såg Wihlborgs möjlighet att återanvända interiör från tidigare ombyggnationer.

– Glaspartier och dörrar från en annan renovering i fastigheten kunde installeras och möta Axis behov av både snabb och miljövänlig leverans. Utöver återbruk av interiör har vi ångtvättat textilmattorna istället för att byta ut dem mot nya och behållit installationer och systemundertak – allt för att göra projektet så hållbart som möjligt, säger Magnus Andersson, förvaltare på Wihlborgs.

– Vi flyttade en verksamhet på ungefär 120 personer i början av året och när vi skulle anpassa lokalerna så visste vi från start att vi ville återbruka så mycket som möjligt. Totalt har vi återanvänt nästan 50 glaspartier som Wihlborgs tacksamt nog hade sparat från en tidigare renovering, säger Ausra Reinap och fortsätter:

– Ett projekt som detta brukar ta väldigt lång tid men redan i maj stod lokalerna färdiga, mycket tack vare att vi hade återanvänt så mycket material. Jag tycker verkligen att man kan säga att återbruk är positivt ur tre aspekter. Det första, och viktigaste, är att det sparar på miljön, för det andra slipper du långa leveranstider och för det tredje är det oftast ekonomiskt fördelaktigt.

Stor besparing på miljön

Tack vare att Wihlborgs hade möjlighet att förvara interiören från en tidigare renovering kunde flera delar vid ombyggnationen av Axis lokaler återbrukas.

Hållbarhet fortsätter att vara högsta prio för oss och tillsammans med Axis kunde vi genomföra det här projektet med minimal påverkan på miljön.

Framgångsrikt återbruksprojekt gav 147 ton i koldioxidbesparing

Magnus Andersson, förvaltare på Wihlborgs och Ausra Reinap, Senior Environmental Engineer, Axis.

– När projektet slutfördes gjorde vi en uträkning och kunde se att vi har sparat 147 ton koldioxid jämfört med om vi hade rensat lokalen och byggt upp den med nytt material. Det motsvarar en minskad klimatpåverkan på hela 90 % jämfört med en totalrenovering, det är helt otroligt. Fler företag borde göra som Axis och ta hållbara beslut vid renoveringar. Det är otroligt viktigt att alla tar sitt ansvar när det kommer till klimatförändringarna och vi på Wihlborgs fortsätter att göra allt vi kan för att göra just det, precis som Axis, säger Magnus Andersson.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>