Framtiden för mobilitet med elfordon
Hem ENERGI Framtiden för mobilitet är elfordon

Framtiden för mobilitet är elfordon

Publicerat av: Redaktionen

Innovation kring laddinfrastruktur skapar en ny era inom mobilitet, framdriven av laddoperatörernas behov av att bättre kunna kontrollera sina stationer.

Vikten av att kunna garantera säkerhet och pålitlighet, efterleva miljöregler, kontrollera kostnader, samt hantera elförbrukning i tider av energikris påverkar den pågående elbilsrevolutionen.

Avgörande för den nya mobilitetseran är skapandet av skalbara och anpassningsbara lösningar som gynnar användarna genom att möjliggöra öppen tillgänglighet, pålitlighet och gränsöverskridande resor. Dessa faktorer är avgörande för att forma framtiden och nå framgång för e-mobilitet, men frågan är hur de bäst bör utformas.

Du behöver inte leta länge för att hitta en elbil idag. På vägarna världen över rullar kontinuerligt allt fler elbilar, samtidigt som varor från e-handeln allt oftare levereras med ett nollutsläppsfordon. Laddstationer installerade på gator, parkeringsplatser eller vid företag blir allt vanligare. På politisk nivå har EU nyligen kommit överens om att förbjuda all nyförsäljning av bilar och skåpbilar med förbränningsmotorer (ICE) till 2035. Vårt grannland Norge planerar att göra det redan till 2025. Dessutom pågår ständiga diskussioner kring förbud av all försäljning av fossildrivna fordon.

Den ökande mängden incitament och bidragsprogram för e-mobilitet över branscher gör det enklare än någonsin att övergå till eldrivna vagnparker eller för företag att implementera en laddningsstrategi för elbilar. Förutom statligt stöd är elbilsladdning även bra för företag rent affärsmässigt.

Så hur ser då framtiden ut för e-mobilitet och elbilsladdning? Var laddar moderna elbilsförare sina fordon och vilka behov har de? Vilket är det bästa sättet för företag att närma sig elbilsladdning?

 Framtiden för e-mobilitet finns på din gata

Medan hängivna (snabb)laddningsstationer passar bra för vissa situationer – t ex under långa körsträckor och för vagnparker med tunga elfordon – så är AC-laddning nyckeln för vardagskörning.

De främsta anledningarna till detta handlar om bekvämlighet och kostnadseffektivitet. Elbilar står vanligtvis parkerade under långa perioder (95 % av tiden för den typiska personbilen) – vanligtvis hemma eller på jobbet. Då känns det vettigt att det är där och då laddningen bör ske. Hemma kan uppkopplade AC-laddare hjälpa elbilsförare att dra fördel av tider med låga elpriser och schemaläggning av laddning. Samtidigt förväntar sig elbilsförare även goda laddningsmöjligheter på arbetsplatsen. Arbetsgivare som erbjuder elbilsladdning som ett incitament eller en anställningsförmån uppskattas av de anställda, samtidigt som de kan tillgängliggöra sina laddstationer för andra förargrupper mot en avgift, eller utanför kontorstid.

Framtiden för mobilitet med elfordonEnkelt uttryckt så kan elbilar laddas medan människor gör något annat och eftersom AC-laddning går snabbare än laddning via vanliga nivå 1-uttag, så innebär det att fler fordon kan laddas per dag. AC-laddare är också ekonomiska att installera, kompatibla med alla elbilar och attraktiva för kunderna, vilket gör att de passar bra för en mängd olika verksamheter – från arbetsplatser och bostadsområden till kommuner och butiker. Företag inom alla branscher har således chansen att attrahera kunder, minska utsläppen och sänka bränslekostnaderna genom att bli en del av det nya, ständigt växande nätverket för elbilsladdning.

E-mobilitetens smarta framtid

Ökningen av elbilar gör att förarnas krav på smidig åtkomst och tillgång till laddning ökar. Frågor som elbilsförare ställer sig allt oftare är t ex om de kommer att hitta en tillgänglig laddare när de behöver, samt om den laddare de väl hittar är upptagen eller om den helt enkelt inte fungerar.

Avancerade integrerade laddningsmodeller är en nödvändighet för den moderna elbilsföraren. Nätverksanslutna laddningslösningar har enorma fördelar för både förare och stationsägare. Genom att använda integrerad laddning kan förare se till att de alltid hittar en plats att ladda upp sin bil på, med hjälp av realtidsinformation och avancerade funktioner som t ex väntelistor.

I takt med att elbilsförare blir smartare och laddningsförfarandena för elbilar ökar, så ökar även behovet av smartare laddningstekniker. Laddstationsägare måste ha full insyn i sina laddningslösningar, för att regelbundet bl a kunna kontrollera laddarens status, utföra fjärrdiagnostik och maximera laddarens drifttid. Alla dessa faktorer bidrar till att operatörer bättre kan betjäna elbilsförare, vilket i sin tur leder till nöjdare medarbetare och ökade intäkter.

Framtiden för e-mobilitet är gränslös

Ju mer erfarna elbilsförarna är desto längre vill de kunna köra. Oron för räckvidden och att inte nå fram till en laddstation i tid är inte längre lika utbredd. Elbilsägare och operatörer är medvetna om kapaciteten hos sina fordon och litar på dess räckvidd. Detta betyder samtidigt att de inte längre begränsar sig till korta körsträckor. Eldrift blir ett allt vanligare val även vid längre körsträckor i takt med att laddnätverken expanderar och tekniken blir smartare. Elbilsförare kör nu kors och tvärs över Europa och landsgränser, vilket innebär att de behöver ha en betrodd lösning för att underlätta sitt bilkörande och sin laddning. Allt-i-ett-laddningslösningar med omfattande nätverk behövs för att säkerställa att förare kan köra långa sträckor utan att räckviddsångesten slår in.

Framtiden för e-mobilitet är integrerad

Förarupplevelsen bör ha högsta prioritet när det kommer till framtiden för e-mobilitet. När laddning flyttas ut till massmarknaden kommer fler oerfarna användare att kräva smidig och enkel tillgång till den. Att då kunna erbjuda dem en positiv laddningsupplevelse, t ex genom möjligheten att erbjuda information på stora skärmar, på flera olika språk, kommer att vara av yttersta vikt.

Framtiden inom e-mobilitet är här och vi ser fram emot att vart den tar oss.

Av: Antti Vainio, Nordic Policy Manager, ChargePoint

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>