Hett med solceller efter höstens höga elpriser
Hem ENERGI Hett nu med solceller efter höstens höga elpriser

Hett nu med solceller efter höstens höga elpriser

Publicerat av: Redaktionen

Under de senaste åren har trenden för solceller ökat ordentligt i Sverige.

Enklare processer för bidragsansökningar, skattereduktioner och den senaste tidens höga elpriser har drivit på tillväxten av solenergi det senaste året.

Enligt statistik från branschföreningen Svensk Solenergi ökade antalet installationer och föranmälningar till elnätsföretagen explosionsartat under 2021.

Trenden för solceller har ökat explosionsartat under året som gått. Vid årsskiftet 2021 infördes det nya solcellsstödet som innebär att privatpersoner kan få en skattereduktion för installation av solceller på upp till 15% av installationskostnaden. Genom en modell likt rot-och rutavdraget har även processen för ansökan om bidrag blivit enklare för privatpersoner.

Kraftig ökning av föranmälningar
Hett med solceller efter höstens höga elpriserEnligt statistik från branschföreningen Svensk Solenergi ökade antalet föranmälningar om solcellsinstallationer ordentligt under 2021 jämfört med året innan. Från januari till och med november 2021 lämnades cirka 33 000 föranmälningar in, vilket kan jämföras med 21 000 föranmälningar samma period 2020. November 2021 blev dessutom en rekordmånad med hela 4 300 föranmälningar. Anledningen till den kraftiga ökningen är en dels växande trend och dels de höga elpriserna som varit den senaste tiden.

– Många konsumenter har insett fördelarna med solceller efter att elpriserna ökat så pass mycket det senaste året. Att kunna producera sin egen el och dessutom sälja överskottsproduktion är något som lockar för att hålla nere kostnaderna, berättar Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft.

Framtidens investering?
För många konsumenter kan installation av solceller bli en väl värd investering. Speciellt i de södra delarna av landet där solchanserna är större finns en stark potential för solceller. Även i norr finns potential delar av året när sommarens ljus kan bidra till många soltimmar. Men trots den goda potentialen och det ökade intresset finns det många som tycker att det är en dyr investering att installera solceller.

– Självklart kan installationskostnaden innebära att många väljer bort solceller, men det behöver inte alltid bli flera hundra tusen kronor som det handlar om. Det många glömmer är att man kan installera några enstaka paneler och på så vis nyttja solens strålar och minska sin elkostnad. Såklart behöver inte innebära att man lägger paneler på ett helt tak eller blir självförsörjande på sin egen el, avslutar Kajsa Sundqvist.

För dig som planerar eller redan har installerat solceller kan Kundkraft hjälpa dig med solcellsavtalet. Är du intresserad av vårt solcellsavtal eller bara nyfiken att veta mer om solceller? På vår hemsida kan du läsa mer.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>