Nya eldrivna anläggningsmaskiner från Volvo
Hem ENERGI Nya eldrivna anläggningsmaskiner från Volvo

Nya eldrivna anläggningsmaskiner från Volvo

Publicerat av: Redaktionen

Volvo Construction Equipment har som mål att sälja minst 35 procent elektriska produkter år 2030.

Som ett led i detta lanseras tre nya eldrivna anläggningsmaskiner – en kompaktlastare på 4,5 ton och två minigrävare på 1,8 ton.

Totalt har Volvo CE nu fem maskiner med helelektrisk drift.

– Att tackla klimatförändringarna är den största utmaningen i vår generation. Dom beslut vi tar i dag kommer att påverka framtiden för våra kommande generationer. Som en världsledande tillverkare har vi ett stort ansvar att minska vårt koldioxidavtryck. Vi har satt tuffa mål, att ha nollutsläpp av växthusgaser i hela värdekedjan år 2040.

Det sa Volvo CE:s vd Melker Järnberg när de nya elmaskinerna presenterades vid en digital lansering under torsdagen.

Volvo Construction Equipment fortsätter sin strävan att förse marknaden med elektriska anläggningsmaskiner. I fjol lanserades kompaktlastaren L25 Electric (5 ton) och minigrävaren ECR25 Electric (2,7 ton). Dom kompletteras nu med kompaktlastaren L20 Electric och minigrävarna EC18 Electric och ECR18 Electric.

Nya eldrivna anläggningsmaskiner från Volvo

Tyst kompaktlastare

Kompaktlastaren L20 Electric baseras på den större modellen L25 Electric. Den väger 4,5 ton och har en nyttolast på 1,8 ton. Lyftarmsystem av parallelltyp ger bra sikt över det redskap som används, bra lyfthöjd samt 100 procent parallella rörelser, vilket gör den lämpad även för gaffelapplikationer.

Enligt Volvo CE kan L20 Electric arbeta sex timmar på en laddning. Den kan fås med två olika batteripaket, 33 kWh eller 40 kWh.

Utöver mer vilsamma arbetsförhållanden, eftersom den är nästan helt tyst, förbättras även komforten tack vare den nya automatiska parkeringsbromsen med motlutsfunktion och olika anpassningsbara arbetslägen.

Kort svängradie

Minigrävaren ECR18 Electric väger 1,8 ton och har jämfört med sin dieseldrivna motsvarighet låg ljudnivå, låga vibrationer och mer reaktionssnabb hydraulik, tack vare det omedelbara vridmomentet. Den beräknas klara fyra timmars aktivt arbete per laddning, beroende på miljö och arbetsuppgift.

ECR18 Electric har kort svängradie, vilket gör den lämplig för arbete där det är trångt. Den har motvikt med hög profil, stålpaneler runt om och slangar dragna inuti bommen.

Ställbar undervagn

Även EC18 Electric väger 1,8 ton. Den ställbara undervagnen kan skjutas in till mindre än en meter och skjutas ut upp till 1,35 meter. Det gör att den kan ta sig fram genom trånga passager. Det underlättas ytterligare av att det högra ramhörnet, svängstolpen och cylindern håller sig inom bandbredden. Det ger utmärkt sikt och minskar risken för maskinskador under arbete längs hinder.

Alla tre maskinerna har en integrerad inbyggd laddare som gör att de kan ladda från 0 till 100 procent på mindre än sex timmar. Med en inbyggd snabbladdare som tillval, fulladdas L20 Electric på mindre än två timmar. ECR18 Electric och EC18 Electric laddas upp till 80 procent på en timme och en kvart.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>