Åkeriföretag och tågföretag i samverkan
Hem ENERGI Olaglig utvinning av kryptovaluta drar lika mycket ström som hela Polen

Olaglig utvinning av kryptovaluta drar lika mycket ström som hela Polen

Publicerat av: Redaktionen

Forskare från IT-säkerhetsföretaget Kaspersky beräknar att så kallad “web mining” – illegal utvinning av kryptovaluta via ovetande offers webbläsare – konsumerade upp till 18,8 gigawatt elektricitet under 2018.

Detta är ungefär lika mycket som hela Polens energiförbrukning under samma år, och motsvarar ett koldioxidutsläpp på cirka 800 ton.

Denna typ av cyberbrottslighet brukar inte ses som så allvarlig, eftersom offren sällan drabbas av stora ekonomiska förluster. Forskare på Kaspersky har dock analyserat energiförbrukningen kopplad till detta fenomen och kommit fram till häpnadsväckande resultat.

Enligt dem så kan web mining-attackerna ha förbrukat cirka 1670 megawatt-timmar energi under 2018. Detta motsvarar tre gånger så mycket energi som kärnkraftverket Tjernobyl alstrade under sitt sista år, samt lika mycket strömförbrukning som hela Polen stod för under 2018 – och ledde till ett koldioxidutsläpp på 800 ton.

– Även om “web mining” kan te sig som ett förhållandevis oskyldigt cyberbrott så innebär det ett oerhört resursslöseri. Det är därför dags att alla användare ser till att de står skyddade mot dessa typer av attacker. Om inte för sin egen så för miljöns skull, säger Alexey Malanov, säkerhetsforskare på Kaspersky.

För att undvika att din dator drabbas, håll utkik efter dessa symptom på web-mining:

  • En plötsligt laggande PC
  • En plötsligt upphettad processor
  • Om du inte redan har gjort det så är det också hög tid att börja använda en pålitlig säkerhetslösning, som skyddar mot web-mining, såsom Kaspersky Security Cloud.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>