Så håller du ditt hem svalt under varma sommardager
Hem ENERGI Så håller du ditt hem svalt under varma sommardager

Så håller du ditt hem svalt under varma sommardager

Publicerat av: Redaktionen

Fyra tips för att optimera din luftkonditionering

Sommaren har varit varm så här långt i hela landet och intresset för luftkonditioneringsapparater har varit rekordstort.

Under juni och juli såg Elon en ökning av försäljningen av fläktar och ac på nästan 200 procent jämfört med samma period förra året. Att bara slå på apparaten räcker dock inte, det är också viktigt att veta hur man optimerar sin hemmamiljö. Därför tipsar tado om fyra grundläggande tips på vad man ska tänka på under en varm sommar om man har införskaffat en luftkonditioneringsapparat.

Håll en genomsnittlig rumstemperatur

Ett av de vanligaste misstagen som ofta görs är att slå på luftkonditioneringen när det är mycket varmt, vilket orsakar plötsliga temperaturförändringar i rummet som uppnår en låg temperatur under specifika tider på dygnet. Denna vana har inte bara en inverkan på elförbrukningen utan orsakar också obalanser i kroppstemperaturen. Såsom anges i regleringen av termiska installationer i byggnader rekommenderas därför en konstant medeltemperatur mellan 24° C och 26° C.

Lämna inte apparaten på hela natten

Att inte kunna sova på natten är ett av de största problemen under sommaren. Att alltid ha på sin luftkonditioneringsapparat kan dock orsaka torrhet i näsan och uttorkning, vilket tillsammans med avsaknaden av utbyte av luft eller det faktum att apparaterna inte är noggrant rengjorda kan leda till allergier, astma, rinit eller andra reaktioner i immunsystemet. Därför är det också viktigt att ta hänsyn till ovanstående råd och försöka hålla en regelbunden temperatur inomhus när man sover.

Så håller du ditt hem svalt under varma sommardagerAnvänd smarta luftkonditioneringsfunktioner

Om luftkonditioneringsapparaten inte har intelligenta funktioner, köp till en extern styrenhet som gör det möjligt att hålla rätt temperatur samt schemalägga när din anläggning ska användas (och inte användas). Med hjälp av en smart klimatkontroll kan man automatiskt stänga av maskinen när ingen är hemma och även dra nytta av väderförhållanden för maximal komfort och bättre ekonomi.

Dra nytta av god hemisolering

Hemmets isolering spelar roll när man kontrollerar temperaturen hemma, det gäller inte minst dörrar, fönster och golv. Ju bättre isolering, desto större upprätthållande av ett behagligt klimat hemma. Dessutom rekommenderas att ventilera rum under de svalare perioderna på dagen som på morgonen eller på kvällen för att säkerställa bättre luftkvalitet. Om ett fönster är öppet och ingen är hemma, smarta klimatanläggningar upptäcka det och meddela användaren för att undvika att energi slösas bort.

Kort sagt, det finns många enkla saker du kan göra för att klara av värmeböljor på bästa möjliga sätt och få ut det mesta av luftkonditioneringen. När vi utnyttjar teknik för att göra våra liv enklare blir värmeböljan mer uthärdlig.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>