Hem LIVSSTIL Så semestrar svenskar och européer under Covid-19

Så semestrar svenskar och européer under Covid-19

Publicerat av: Redaktionen

Så semestrar svenskar och européer under Covid-19 3

Onlineresebyrån Travellink har undersökt hur svenskar och ytterligare sju nationaliteter, har ändrat sitt resande under Covid-19. Det visar sig att fler än var tionde svensk (13 procent) reste utomlands i sommar.  Så många som var tredje undvek att semestra överhuvudtaget och hälften av alla hemestrade. I Europa är fransmännen de som har låtit viruset påverka resandet minst. Det visar en undersökning* som Travellink har genomfört bland 1000 svenskar och totalt 10 000 respondenter i åtta länder.

Undersökningen visar även att de allra flesta svenskar känner respekt för viruset och hela 35 procent säger att de inte kommer att boka någon resa förrän det finns ett godkänt vaccin. Bara 7 procent säger att de inte alls låter viruset påverka deras resande.

– Bland de svenskar som reste utomlands i sommar, kände de allra flesta sig mest skyddade från att bli smittade när de var på sitt hotell, i sin lägenhet eller när de vistades utomhus. Men så många som var femte, tyckte även att det kändes tryggt att besöka lokala restauranger eller att flyga, säger Bettina Lemeßier, PR-chef på Travellink.

Osäkerheten gör att vi bokar våra resor närmare inpå än vad vi gjort tidigare. 77 procent av alla svenskar säger att de har ändrat sitt vanliga bokningsbeteende. 30 procent avvaktar och bokar sista minuten om läget tillåter det. 14 procent bokar mycket tidigare än de brukat göra.

Fransmännen reste mest utomlands

Studien visar även hur det skiljer sig åt mellan de undersökta länderna UK, USA, Frankrike, Tyskland, Italien, Portugal, Spanien och Sverige. Engelsmän och amerikanare är de som är mest rädda för att resa utomlands så länge Covid-19 är aktivt: 42 respektive 40 procent uppger det, att jämföra med fransmännen som har den mest avslappnade attityden till viruset. Här är det bara 20 procent som känner sig oroliga för att resa utomlands. Övriga länder i undersökningen ligger ganska jämnt på ungefär 30 procent. Frankrike är även det land där flest reste utomlands i somras (31 procent), följt av Tyskland (29 procent).

Spanjorerna sticker ut med att de inte vill resa förrän det finns ett godkänt vaccin (60 procent), följt av USA och Portugal på cirka 50 procent. Här ligger svenskarna längst ner på listan, endast 35 procent uppger att de inte vill boka en resa förrän det finns ett godkänt vaccin.
Så många semestrade utomlands från respektive land i somras

UK                   12 %

USA                 10 %

Frankrike         31 %

Tyskland          30 %

Italien               16 %

Portugal           14 %

Spanien            14 %

Sverige             13 %
Så många känner oro att resa så länge Covid-19 fortfarande är aktivt

UK                   42 %

USA                 40 %

Frankrike         20 %

Tyskland          37 %

Italien               33 %

Portugal           31 %

Spanien           35 %

Sverige            33 %
Så många väntar på ett godkänt vaccin innan de vill resa utomlands

UK                   47 %

USA                 53 %

Frankrike         31 %

Tyskland          46 %

Italien              38 %

Portugal          51 %

Spanien           61 %

Sverige            35 %
*Undersökningen har genomförts av undersökningsföretaget One Poll under hösten 2020. Totalt har 10 000 respondenter från UK, USA, Tyskland, Frankrike, Italien, Portugal, Spanien och Sverige deltagit. 1000 respondenter från Sverige har svarat på undersökningen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>