Nu har sista steget tagits av Solör i förvärvet av fjärrvärmeverksamheten i Strängnäs där Solör Bioenergi Fjärrvärme AB går in som ägare till 80 % i SEVAB Calor Fjärrvärme AB.
Köpet, som är en del av Solör Bioenergis definierade tillväxtstrategi, innebär att Solör stärker sin position som ledande aktör inom förnybar energi.
Det är först under nästa år som Solör tar över ansvaret för driften.
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med över 235 000 användare varje dag. Bolaget finns på 175 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.
Det var den 30 augusti som kommunfullmäktige i Strängnäs beslutade att 80 procent av fjärrvärmerörelsen i SEVAB Calor Fjärrvärme AB säljs till Solör Bioenergi Fjärrvärme AB. Från och med i dag, den 3 januari, träder köper i kraft och det är först om ett år som Solör tar över ansvaret för driften. Fram till slutet av 2022 kommer driftbolaget Eskilstuna Strängnäs energi och miljö fortsätta stå för leveransen av fjärrvärmen.
I samband med köpet byter bolaget SEVAB Calor Fjärrvärme AB namn till Solör Bioenergi Strängnäs AB.
– Vi ser fram emot att producera och leverera fjärrvärme i Strängnäs, Åkers Styckebruk och Mariefred och det är positivt att kommunen har kvar en del av ägandeskapet så att vi kan ha ett nära samarbete. Dessutom kan vi växa in i ansvaret genom att ta över driften först under nästa år, säger Jan Lindkvist, VD för Solör Bioenergi Strängnäs AB.
Fjärrvärmeanläggningen i Strängnäs producerar varje år 160 GWh fjärrvärme. Produktionen sker i huvudsak på Kraftvärmeverket i Strängnäs med returträ och biobränslen som bas. Dessutom produceras 20 GWh el och viss ånga till några kunder. Fjärrvärmeledningen sträcker sig även utanför Strängnäs till kunder i Åker Styckebruk och Mariefred.
Solör Bioenergi har sedan tidigare en uttalad strategi om att arbeta hållbart och miljöfrågor ligger högt upp på bolagets agenda. Solör har tillsammans med Strängnäs kommun enats om en särskild satsning på lokala miljö- och klimatåtgärder i Strängnäs, till en gemensam kostnad av 10 miljoner kronor per år, under kommande sex åren.
– Det här är en fantastisk möjlighet för Solör och Strängnäs kommun att vidareutveckla fjärrvärmen i Strängnäs på ett hållbart och uthålligt sätt, säger Anders Pettersson, styrelseordförande i Solör Bioenergi Strängnäs AB i VD Solör Bioenergi Fjärrvärme.