När det var dags för Stommes samfällighetsförening i Landvetter att se över och förnya sin värmelösning föll valet på att fortsätta med fjärrvärmen från Solör Bioenergi.
Ett omodernt system, känsligt för störningar, kommer med start under hösten att byggas om till en helt ny lösning med ett sekundärt nät som kopplas på stamnätet i Landvetter.
Från sommaren 2022 kommer de dryga 300 bostäderna i centrala Landvetter att få fortsatt värme från ett nytt modernt fjärrvärmenät.
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med över 235 000 användare varje dag. Bolaget finns på 175 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.
Solör Bioenergi driver sedan 2014 fjärrvärmeanläggningen i centrala Landvetter. Värmeproduktionen i Landvetter omfattar totalt cirka 20 GWh per år, vilket motsvarar energin det går åt att värma upp 1000 medelstora villor. I fjärrvärmeanläggningen finns en biobränslepanna som eldas med biobränsle från lokala aktörer. Kunderna består av villor, flerfamiljsfastigheter, verksamhetsfastigheter och industrifastigheter.
Samfällighetsföreningen Stommen i centrala Landvetter, med drygt 320 lägenheter och radhus, har haft fjärrvärme sedan 2003. När det nu var dags att se över och förnya värmelösningen gjorde föreningen en utredning och kom fram till att det bästa var att fortsätta med fjärrvärmen från Solör Bioenergi.
– Fjärrvärme har fungerat bra och problemfritt under alla år och vi är väldigt nöjda med Solör Bioenergi som leverantör, säger Anders Nordstedt Boix, kassör i Stommens samfällighetsförening.
Under hösten startar arbetet med en helt ny lösning för nätet, som kommer att pågå under flera etapper och vara klart till sommaren. Arbetet består i att en del av stamledningen i Landvetter och de interna ledningarna i området byts ut. Ett sekundärt nät byggs upp med undercentraler som ansluter till primärnätet. Värmen kommer att levereras via fem slingor framöver vilket gör systemet mindre känsligt för eventuella stopp.
– Stommens samfällighetsförening är en stor kund till oss och vi är förstås nöjda med att de ger oss fortsatt förtroende att leverera miljövänlig värme, säger Nicklas Eld, regionchef Solör Bioenergi Väst.