Klimatneutrala datacenter en viktig resurs för svenska företag
Hem ENERGI Svenska företag anser att klimatneutrala datacenter är en viktig resurs

Svenska företag anser att klimatneutrala datacenter är en viktig resurs

Publicerat av: Redaktionen

Vårt digitala samhälle förbrukar allt mer energi – samtidigt som vi behöver öka takten i arbetet mot klimatneutralitet.

För att ekvationen ska gå ihop måste våra digitala tjänster hanteras i energieffektiva datacenter.

En modernisering av tekniken är nödvändig för hållbar digitalisering menar Maria Sundvall, VD på Equinix i Sverige. 

Självkörande bilar, robotar som genomför medicinska operationer, banktjänster som bär ekonomin i ett kontantfritt samhälle. Digitala tjänster har blivit en viktig del av våra liv och utvecklingen fortsätter. Men det finns också baksidor. Hanteringen av data slukar en stor mängd energi. Europa befinner sig i en energikris och Sverige behöver öka elproduktionen för att nå de tuffa klimatmålen till år 2030.

Ingen har missat de senaste årens debatt om hur stora, energislukande datacenter förläggs i Sverige – ofta i norra delarna av landet där det kalla klimatet minskar behovet av nedkylning. Datacentret är hjärtat i den digitala infrastrukturen. Men det finns idag teknik som gör våra datacenter betydligt snällare mot klimatet.

– Genom att använda energieffektiva kylanläggningar, utnyttja spillvärme i annan närliggande verksamhet, separera varm och kall luft i datahallarna, återvinna hårdvara, dela resurser i kallad co-location och optimera användningen av bland annat ljuskällor kan energiförbrukningen i datacenter minska dramatiskt, säger Maria Sundvall, VD för datacenterföretaget Equinix svenska verksamhet.

Kunskapen om hur vi skapar hållbara datacenter finns redan. Problemet är inte tekniken, utan ekonomin.

– Att uppgradera ett datacenter så att det blir energieffektivt kan kräva stora investeringar. En modernisering av ett datacenter kan kosta hundratals miljoner kronor, förklarar Maria Sundvall.

Ett stort antal datacenter drivs idag av mindre företag som sköter sin egen teknik. Dessa företag har ofta inte kunskapen om hur de kan göra sina datacenter mer energieffektiva och de stora investeringar som är nödvändiga för att göra datacentren mer hållbara prioriteras inte.

– De gamla, energislukande datacentren kommer därför att finnas kvar – trots att den miljövänliga tekniken finns på plats. Detta drabbar oss alla i form av en stegrande energikonsumtion, säger Maria Sundvall.

Självklart har alla företag ett ansvar för sitt klimatavtryck. Samtidigt är det en realitet att många inte kommer att ha råd att göra omställningen.

Klimatneutrala datacenter en viktig resurs för svenska företag

Maria Sundvall

– Jag anser att det behövs förenklingar, kunskap och incitament för att alla företag ska välja en energieffektiv datahantering, säger Maria Sundvall.

På ett annat viktigt utsläppsområde, trafiken, föregår många företag runt om i landet med gott exempel och agerar föregångare i omställningen. Men det är viktigt att alla aktörer tar ansvar för att Sveriges företag ska klara omställningen till en klimatneutral digital infrastruktur, oavsett storlek.

– De verksamheter som inte själva kan finansiera omställningen kan guidas till andra alternativ som gynnar klimatet, som co-location. Det ger möjlighet för företag av alla storlekar att hitta hållbara alternativ genom delade resurser. Vi kan bara klara klimatmålen genom att arbeta tillsammans. Landets kommuner bör hjälpa mindre företag, som inte själva klarar omställningen, att finna klimatsmarta alternativ, säger säger Maria Sundvall.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>