Swedac får regeringsuppdrag att främja ett mer flexibelt elsystem
Hem ENERGI En av de fyra myndigheter, Swedac får regeringsuppdrag att främja ett mer flexibelt elsystem

En av de fyra myndigheter, Swedac får regeringsuppdrag att främja ett mer flexibelt elsystem

Publicerat av: Redaktionen

Swedac är en av fyra myndigheter som får i uppdrag av regeringen att främja ett mer flexibelt elsystem.

Swedacs uppgift är att tillsammans med Energimyndigheten utveckla möjligheter till smart styrning av elanvändning.

Det färska regeringsuppdraget är en del i genomförandet av den nationella strategin för elektrifiering. Energimarknadsinspektionen, Statens energimyndighet (Energimyndigheten), Svenska kraftnät och Swedac ska nu utveckla förutsättningarna för mer flexibilitet i elsystemet.

– Swedac har ett delat uppdrag med Energimyndigheten. Swedac har ansvar och kunskap i frågor som rör mätning av el, och mätning är ett viktigt verktyg för att skapa möjligheter till effektiv styrning och mer flexibilitet, säger Kristina Hallman, ställföreträdande generaldirektör för Swedac.

Regeringens uppdrag är indelat i fem deluppdrag:

1. Svenska kraftnät ska främja förutsättningar för flexibilitet, inklusive hos små kunder, på marknader inom Svenska kraftnäts ansvarsområde.

2. Energimarknadsinspektionen ska främja flexibilitet, inklusive implicit flexibilitet, på slutkundsmarknaden.

3. Energimarknadsinspektionen ska främja flexibilitet på lokal nivå där det blir samhällsekonomiskt effektivt på kort eller längre sikt.

4. Energimyndigheten och Swedac ska främja smart styrning av elanvändning.

5. Myndigheterna ska göra en gemensam sammanställning av vad som görs för att främja flexibilitet, en analys av om det krävs ytterligare åtgärder för att potentialen för flexibilitet ska realiseras och lämna förslag till en handlingsplan för implementeringen av eventuella ytterligare åtgärder. Åtgärdsförslagen ska utgå från användarens behov och se till att det blir enkelt och lönsamt för användaren att bidra till flexibilitet. Energimarknadsinspektionen ska samordna redovisningen.

Swedac får regeringsuppdrag att främja ett mer flexibelt elsystem

De första fyra deluppdragen ska redovisas av de ansvariga myndigheterna till Regeringskansliet (Infrastrukturdepartementet) senast den 6 april 2023. Det femte deluppdraget ska delredovisas senast den 6 april 2023 och slutredovisas den 15 december 2023 till Regeringskansliet (Infrastrukturdepartementet).

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>