Grön el minskar klimatavtrycket för Acrinova
Hem ENERGI Grön el minskar klimatavtrycket för Acrinova

Grön el minskar klimatavtrycket för Acrinova

Publicerat av: Redaktionen

”Värden som bygger värden”, det är fastighetsbolaget Acrinovas motto.

”Med omtanke om världen” kan man tillägga.

Acrinova bygger, äger och förvaltar olika typer av fastigheter, de allra flesta i Skåne. En del bostäder men framför allt så kallade kommersiella fastigheter: lokaler för kontor, industri, lager och logistik med mera.

– Vi äger ett fyrtiotal fastigheter just nu men vi vill växa, genom att förvärva fastigheter som vi kan utveckla och genom att bygga nytt själva. Vi ser hela Öresundsregionen som vårt verksamhetsområde, berättar Acrinovas vd Ulf Wallén.

Vill växa hållbart

Acrinova vill inte bara växa, utan växa hållbart.
– En central tanke för oss är att våra investeringar ska leda till så litet klimatavtryck som möjligt. Vi är övertygade om att det som är bra på lång sikt för klimatet också kan vara lönsamt på kort sikt för oss som fastighetsägare.

Grön el minskar klimatavtrycket för Acrinova

Ulf Wallén, vd för Acrinova

Vad innebär det i praktiken?
– Många saker! Att minska klimatavtrycket innebär ett flertal olika små och stora åtgärder som tillsammans blir en hållbar helhet. När vi bygger nytt är det allt från hållbara transporter till att använda miljövänlig betong och göra andra kloka val kring material och konstruktion. Men mycket handlar utan tvekan om energi.

Nya hus är nollenergihus

Acrinova har som ambition att alla hus som byggs nya ska vara självförsörjande på energi, så kallade nollenergihus. Ett aktuellt exempel är just färdigställda Södra Gränstorps förskola i Trelleborg, där 160 söderslättsbarn ska börja till hösten. Ulf Wallén lämnade över nycklarna till hyresgästen Trelleborgs kommun häromdagen.
– Vi har byggt enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad Silver, som bland mycket annat ställer krav på att huset är självförsörjande vad gäller energiförbrukning på årsbasis. Husets energi kommer från bergvärme och solceller.

Ställer om alla fastigheter

Acrinovas andra stora energiambition är att ställa om alla befintliga fastigheter till att bli så lite beroende av energi utifrån som möjligt.
– Att ställa om våra fastigheter tar tid. Vi har hus av många olika typer byggda från 1940-talet och framåt, men målet är att ha klarat av de flesta till 2025. Just nu arbetar vi till exempel med en fastighet på Kamaxelgatan där vi installerar en värmepumpsanläggning och monterar solceller på taket, berättar Ulf.

Grön el ett viktigt komplement

För den el som ändå behöver köpas in väljer Acrinova grön el från Skånska Energi.
– Så långt vi kan vill vi producera egen energi i våra fastigheter, men att nå nollenergilösning överallt, det är svårt. Vi kommer alltid att behöva köpa in el, även om det ska bli allt mindre. Grön el är en självklarhet för att hjälp oss minska vårt klimatavtryck och Skånska Energi är en lokal leverantör vi trivs mycket bra med.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>