Engelskt universitet ökar hållbarheten med grön reservkraft
Hem ENERGI Engelskt universitet Keele ökar hållbarheten med miljösmart reservkraft

Engelskt universitet Keele ökar hållbarheten med miljösmart reservkraft

Publicerat av: Redaktionen

En modern UPS tillsammans med ett energieffektivt batterisystem ökar hållbarheten på Keele University.

Batterierna kan laddas med egenproducerad, förnyelsebar el och den samlade lösningen bjuder på en hög energieffektivitet.

Miljösmart reservkraft är en faktor för minskad klimatpåverkan som är lätt att förbise.

Att datacenter har en stor miljöpåverkan på flera olika sätt är välkänt. Det handlar inte bara om el för servrar och kylningslösningar, det finns gott lösningar i ett datacenter som kan utformas på mer miljövänliga sätt. Det insåg man på på Keele University i Staffordshire i mellersta England när det var dags att modernisera lösningen för reservkraft. Universitetet har cirka 11 000 studenter.

Den ena delen av lösningen är en modern UPS (uninterruptible power supply), alltså reservkraft vid strömavbrott). Den andra delen är en likaledes modern lösning för batteribackup. Produkterna som kommer från Vertiv, en ledande leverantör av lösningar för datacenter, bidrar till minskade mängder koldioxidutsläpp.

Förnyelsebar el

Uppgiften för UPS-enheten är att säkra elförsörjning vid avbrott och undermålig kvalitet för el. Med det modulära batterisystemet kan universitet lagra förnyelsebar el som produceras lokalt, och använda den vid avbrott. Det blir inte minst en mer miljövänlig lösning än den som ersätts.

Keele University är en Vertivkund sedan länge, vilket bland annat uppmärksammats med branschpriset DCS Awards 2022 för det mest hållbara datacenterprojektet. Valet av Vertivs UPS-enhet Liebert APM UPS är den senaste satsningen på Vertivprodukter från universitetes sida. Kapaciteten för den UPS-enhet som installerats är 400 kVA. Den ska ge avbrottsfri el för universtitets båda datacenter.

Utmärkande för Liebert APM UPS är en energieffektivitet på 96 procent i standardläge, vilken kan ökas till 99 procent. Den erbjuder inte bara högre kapacitet än den äldre lösningen, utan är också mindre utrymmeskrävande. För batteriinstallationen kan enskilda moduler bytas ut utan risk för den utrustning som är kopplad till UPS-enheten. Felaktiga batterimoduler kan isoleras och bytas ut, utan att hela batterisystemet påverkas.

Stor satsning

Keele University har investerat mer än 1,2 miljoner pund, cirka 15 miljoner kronor, på att minska koldioxidutsläpp under de senaste sex åren. Målet är att bli koldioxidneutralt till 2030. Förutom satsning på att göra de båda datacentren mer miljövänliga har man även varit först i Storbritannien med att experimentera med användning av väte i ett gasnät. Lägg till det egen elproduktion med sol- och vindkraft.

Engelskt universitet ökar hållbarheten med grön reservkraft– Den skalbara arkitekturen för den nya UPS-enheten ger stor flexibilitet. Om våra behov ökar i framtiden kan vi lägga till nya moduler, säger Alex Goffe, ansvarig för teknisk drift och infrastruktur på Keele University.

Från Vertivs sida framhåller man vikten av att jobba med en kund som ligger långt fram vad gäller energieffektivitet.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>