Hogia bidrar till akut vinterhjälp i Ukraina
Hem ENERGI Hogias julgåva är att bidra till akut vinterhjälp i Ukraina

Hogias julgåva är att bidra till akut vinterhjälp i Ukraina

Publicerat av: Redaktionen

Kriget rasar i Ukraina.

Ryska attacker tvingar barn och familjer på flykt från sina hem, utan mat, vatten, mediciner och tak över huvudet.

Just nu hotar också en vinter utan el och värme.

Det blir kallare för varje dag som går och temperaturen i Ukraina kan sjunka till minus 20 grader under vintern. UNHCR har Förenta nationernas – hela världens – uppgift att skydda människor som tvingas fly för sina liv från kriget i Ukraina. Årets julgåva från Hogia går till att stötta detta arbete.

Hogia bidrar till akut vinterhjälp i Ukraina

Årets julgåva från Hogia går till att stötta UNHCR, som har i uppgift att skydda människor som tvingas fly för sina liv från kriget i Ukraina.

Krisen i Ukraina är den snabbast växande i Europa sedan andra världskriget. Bara för ett år sedan var människorna där fortfarande lyckligt ovetandes om hur deras liv skulle komma att förändras. Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 uppskattas det att 7,8 miljoner människor har flytt från Ukraina. Kvar i landet finns dock 6,5 miljoner människor som är internflyktingar på flykt i Ukraina, och 17,7 miljoner människor som är direkt drabbade av kriget, många fångade i strider utan möjlighet att ta sig därifrån.

– Kraftiga nattliga beskjutningar och civila dödsoffer fortsätter att rapporteras. Det behövs enormt mycket hjälp. Vi får dagligen samtal från byar och städer. De ber om nödhjälp som filtar och tak över huvudet, säger Karolina Billing Lindholm, UNHCR:s chef i Ukraina.

UNHCR har fältpersonal som arbetar på plats dygnet runt för att se till att barn och familjer får förnödenheter och skydd. Bombangrepp och attacker försvårar hjälpinsatsen. Tack vare det stöd som UNHCR hittills har fått ta del av lyckas de ändå nå ut med hjälp i form av:

  • Nödhjälp som filtar, madrasser, sovsäckar, blöjor och toalettpapper.
  • Kontanthjälp – både i Ukraina och i grannländerna – så att de kan betala hyra, mat, mediciner och köpa det nödvändigaste för att klara vardagen.
  • Mat, kläder och byggmaterial.
  • Stöd till människor på flykt i ovisshet vid gränsövergångar, samlingsplatser och via telefonjourer.
  • Sovplatser till människor i akut behov av trygghet och tak över huvudet.
  • Hjälpkonvojer med nödproviant till människor i de mest avlägsna och hårdast krigsdrabbade områden.
  • Tusentals får dagligen hjälp med att hitta en trygg plats där de skyddas från kriget och kan värma sig. Hjälpinsatsen i Ukraina pågår varje dag, varje natt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>