PiteBo och Egain startar nu ett samarbete baserat på Egains AI-tjänst ”Edge AI”
Hem ENERGI PiteBo och Egain startar nu ett samarbete baserat på Egains AI-tjänst ”Edge AI”

PiteBo och Egain startar nu ett samarbete baserat på Egains AI-tjänst ”Edge AI”

Publicerat av: Redaktionen

PiteBo och Egain tar nästa steg i energiarbetet och adderar artificiell intelligens med nya tjänsten Edge AI

Egain som är en del av nystartade proptechföretaget Kiona och en ledande leverantör av mervärdessystem för drift och energioptimering, och det kommunala bostadsbolaget i Piteå Kommun, PiteBo startar nu ett samarbete baserat på Egains AI-tjänst ”Edge AI”, där Egain levererar proaktiv smart drift- och energioptimering helt utan hårdvara.

Samarbetet möjliggörs genom integrationer till PiteBo:s befintliga SCADA-system Web Port och tredje partssystem för innegivare där allt kopplas upp till Egains analysplattform Egain Edge.

Det kommunala bostadsbolaget i Piteå, AB PiteBo, har drygt 4 000 hyreslägenheter där man genom åren har bedrivit ett framgångsrikt energi- och miljöarbete, vilket resulterat i att man redan 2020 uppnått målsättningarna med Sveriges Allmännyttas Klimatinitiativ, dvs att minska energianvändningen med 30% tom 2030. Trots detta fortsätter man det målinriktade energi- & miljöarbetet och som nästa steg kopplas 20% av beståndet upp till Egain Groups nya molntjänst ”Edge AI” i syfte att ytterligare optimera energianvändning, inomhusklimat och öka interna effektiviteten och kontrollen med hjälp av artificiell intelligens.

Samarbetet innebär att Egains tjänst Edge AI levereras som en ren mjukvaruintegration med befintligt SCADA-system Web Port och vidare ut i befintlig utrustning i fastigheterna där energianvändningen och inomhusklimatet styrs och optimeras. Edge AI kommer genom avancerade, självlärande styralgoritmer att leverera en önskad inomhuskomfort med optimal använd energi. Systemet är självlärande vilket innebär att algoritmerna ständigt lär sig av den all data som registreras i fastigheten rörande t.ex. inomhuskomfort, väderdata, byggnadernas olika egenskaper vid olika situationer för att hela tiden finjustera styrningen och inomhusklimatet till det bättre.

-”Vi har under många år arbetat ambitiöst och fokuserat rörande våra energi- och miljöprojekt och vi är framgångsrika i det arbetet där vi till exempel redan har nått våra uppsatta energimål. Men för oss på PiteBo är det viktigt att alltid bli bättre och nå ännu längre, och därför adderar vi i ännu en pusselbit i att implementera Egains AI-teknik på värmesidan i ca 20 % av vårt bestånd och som vi ser har flera fördelar utöver de rent energibesparande aspekterna. Vi kopplar ihop olika byggnadstekniska system till en bra plattform, syr ihop verksamheten och kan arbeta proaktivt med våra fastigheter vilket är bra inte minst för våra hyresgäster, men även för oss själva och för fastigheterna i sig, så jag ser bara vinnare i detta”, säger Andreas Engström, Fastighetschef på PiteBo.

PiteBo och Egain startar nu ett samarbete baserat på Egains AI-tjänst ”Edge AI” 1

Andreas Engström, Fastighetschef, AB Pitebo. Foto: Maria Fäldt

 

-”Vi vill göra det möjligt för kunder att arbeta flexiblare med den teknik som man föredrar genom integrationer snarare än installationer. Intresset för att integrera Egain Edge och Web Port är stort, där den nya integrationstjänsten Edge AI levereras helt utan hårdvara genom Web Port ut till fastigheterna. Fördelarna för kunden är många, där man kan ta vara på redan gjorda investeringar i t.ex. innegivare eller SCADA-system. Att PiteBo nu tar detta steg är en naturlig följd av deras imponerande energi- och miljöarbete och deras vilja att alltid bli bättre och vara ett bostadsbolag som fortsatt ligger i framkant och vi är glada att kunna leverera en kostnadseffektiv lösning som matchar Andreas och resten av gänget på PiteBos önskemål och vi ser fram emot samarbetet”, säger Martin Eksberg, Head of Business Sverige på Egain Group.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>